16 Temmuz 2018 Pazartesi

Rize’de Bakırcılık Bakır Mutfak Eşyalarının Yapılma Aşamaları


Rize’de Bakırcılık Bakır Mutfak Eşyalarının Yapılma Aşamaları
Şaban Dal (s. 97-103)

Bakır Güğüm: Bakırcılık sanatının işçiliği en zor işlerinden biri güğüm yapımıdır (s. 97-98).
Kazan: Kazanın tabanının gövdeye monte edilmesi işi, bilhassa büyük kazanlarda çok yorucudur.
Kazanın güğümden farkı satıldıktan sonra kalaycı ustası tarafından içinin kalayla kaplanması hususudur (s. 98).

Bakraç: Bakraç yapımı güğüm gibi çok işçilik gerektiren ve dolayısıyla fazla zaman aldığından ustanın yevmiyesini çıkaramadığı bir mutfak eşyasıdır.
Kazan tipi bakracın kapağındaki özellik kapağın aynı zamanda sahan-tas gibi kullanılmasıdır (s. 98-100).
Bakır Çaydanlık: Bakır çaydanlığın bakırcılık sanatında en zor işçilikli eşya olduğunu söylersek mübalağa etmiş olmayız. Çünkü dört parçanın uyumu söz konusudur. Tabanı gövdesine, kapağı emzik denilen çayı dökmeye yarar ibriğine yakışır ve yaraşır olmalıdır (s. 101).
Bakırcılığın Sırdaşı; Kalaycılık
Bakır kap kacak yapım aşamasından geçtikten sonra kullanılmak için iç yüzeyinin kalay ile kaplanması lazımdır. Sadece güğüm ve çaydanlığın iç yüzeylerinin kalaylanması gerekmez çünkü sadece su ile irtibatlı oldukları için okside olmaları mümkün değildir. Oksitlenme tuz ve şekerden olur.
Kalaycı ustası önce kalaylayacağı kabı güzelce temizler. Körükle mangal kömürünü tutuşturup nişadır ile akıcılığını sağladığı kalay metalini bakırın kalaylanacak yüzeyine tatbik eder. Kalaycı elindeki pamuğu ile sıkıca bastırıp kalay eriyiğini kabın bütün yüzeyine yayar, gereken tav derecesini temin ederek yüzeyi tertemiz yaparak işini tamamlar (s. 103).

---
Rize Defteri 3
Editör: İsmail Kara
Dergâh Yayınları
İstanbul, 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder