11 Şubat 2019 Pazartesi

Bir Yemek Sosyolojisi Denemesi Örneği Olarak Trabzon/Akçaabat Mutfağı


Bir Yemek Sosyolojisi Denemesi Örneği Olarak Trabzon/Akçaabat Mutfağı, Adem Sağır (s. 493-502)
Kırsal yaşamda yemek alışkanlıkları günün geçirilmesine dönüktür. Sadece kışlık yiyecek ihtiyacı nedeniyle planlama ve saklama söz konusudur.
Yemek yeme, modernleşmeyle birlikte estetik biçim kazanmaya başlamıştır. Geleneksel sofra düzeni estetik ve hijyen eleştirileriyle bozulmuştur.

Gurbetçilere memleketten yağ, peynir, turşu ve ekmek gönderilir.

Mart Dokuzu yazın başlangıcıdır ve bununla ilgili uygulamalarda temizlik dikkat çeker. Evleri süpürmek, puardan su alıp eve su serpmek / istavroz…
Eve getirilen koç, ayağını eşikten geçirirken hangi ayağını ev içine bastığına dikkat edilir, sağ ayak uğur, sol ayak uğursuzluk addedilir.
Kalandar sofrası,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder