11 Şubat 2019 Pazartesi

Of Tarihi


Of Tarihi

Hasan Umur, 1951, İstanbul

Of kazasının Müslümanlık ve Türklük için devr-i saadeti 864 / 1461 tarihinde başlar (s. 5).

Fatih devrinden Yavuz devrine kadar kazada içtimai bir değişiklik olmamıştır.

Of’ta pek yavaş yürüyen Türklük, 921’den 997 tarihine kadar 70 senelik bir devrede (…) bilhassa Solaklı ve Baltacı derelerinin aşağı kısımlarında süratle birçok köylerde çoğunluğu almış.

Müslümanlığın Of kazasında yayılması öyle Maraşlılar gibi mürşidlerin irşadlarıyla bir anda vukua gelmeyip yavaş yavaş, bir buçuk asır kadar bir zaman zarfında meydana gelmiştir (s. 21).

Paçanlılara şu noktayı hatırlatmak isteriz ki, köylerinde ilk İslam nurunu getiren, rüya ile mezarını buldukları Maraşlı Osman Efendi olmayıp resmi kayıtlarda sabit olduğu üzere Süleyman, Murat, İskender efendilerdir. Bu yüksek seciyeli zatların babaları kimlerdir? Süleyman ile Murat’ın babalarının adı Ligor, İskender’in babasının adı Kirazi’dir. Bu muhterem zatların babalarının hıristiyan olması merhumumun şereflerini küçültmez (s. 22).

Baltacı deresi ile Solaklı deresinin aşağı kısımları yalnız ana dilleri olan Türkçeyi konuştukları halde Solaklı deresinin yukarı kısımları Yunanca dili birinci derecede muhafaza etmeleri tetkike değer bir keyfiyettir (s. 22-23).

Paçan köyünde 961’de 45 hane içerisinde Süleyman, Murad ve İskender adlarında üç Türk evi var (s. 48).


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder