7 Şubat 2019 Perşembe

Osman Coşkun, Yöremiz İkizdere


Osman Coşkun, Yöremiz İkizdere

Gebze Gürdere Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yayını, 2000
(Yemek) Çimili: Pazı yaprağı, patates, soğan ve yağ karışımı susuz yemek
Pitoli: Fasulye, süt ve su karışımı çorba (s. 5)
Hupuş: Taze fasulye tele dizilip kurutulur. Tencerede su ile haşlanır. Suyu dökülür. Fasulyeler patates, yağ ve soğan ile karıştırılıp su ilave edilir.
Kavruk: Arpa kavrulup un haline getirilir. Bal ile karıştırılıp top biçimi verilir (bir çeşit halva)
Hasifte: Kavrulmuş arpa ununa tereyağı eritilip dökülür.
Pazariça: Fasulye kaynatılıp suyu dökülür. Fasulyelere mısır unu, tereyağı, su ve bolca biber ilave edilir s. 6).
Ekmek Çeşitleri
Mirolata ekmeği: İç yağı, soğan, pırasa yaprağı, su ile karıştırılıp pişirilir (un nerede?).
Furnuko ekmeği: Mısır taneleri sacda kavrulduktan sonra un haline getirilir. Pişirilen ekmek ile taze yoğurt yenmesi çok nefis olur.
Kabak çiviti ekmeği: Kabak çekirdeği ile mısır taneleri kavrulur karıştırılıp un yapılır ve elenir.
Külur ekmeği: Tohumu (?) kurutulur ve un yapılır.
Yarama ekmeği: Suda haşlanmış patates ezme yapılır, soğan, iç yağı, mısır unu karıştırılıp ekmek haline getirilir.
Hapsi ekmeği: Mısır unu, hamsi, soğan, pırasa ve nane karıştırılıp pişirilir.
Kara ağaç ekmeği: Kara ağaç kabuğu yumuşak olduğu için tercih edilir. Kabuklar öğütülür. Mısır unu ilave edilir. Hamur haline getirilip pişirilir (çok seyrek olarak yapılırmış).
Ballı ekmek: Soya fasulyesi unuyla mısır unu karıştırılarak yapılır (s. 6). 

Çocuk oyunları
Enkur menkur: körebe
Kalaviluk: Evcilik oyunu
Tusebe: Saklambaç oyunu
Tombilis: Küçük taşlar üst üste dizilir, sonra bunlar taş atmak suretiyle yıkılır (s. 6).

Hekimlik
Bal tutması: Tuzlu yoğurt içerek tansiyon dengelenir.
Bitlenme: Kaynatılmış kül suyuyla kişi ve giysileri yıkanır.
İçten incinme (çotek): Bal ile tuz karıştırılarak ağrıyan yerin üzerine sürülür.
İltihap ve çıban: Sakız ağacının zifti yaranın üzerine kapatılır.
Kesik yaralar: Bal kaynatılıp soğumaya bırakılır, sıcaklığı dayanılabilir dereceye inince, lahana yaprağının üzerine konularak yaranın üzerine kapatılır.
Sarılık: Alnın üst kısmı ile kafanın arka kısmı jiletle çizilir. Ezilen sarımsak çizilen yere konur.
Uyuz: Lapaza otunun kökleri kaynatılıp uyuzdan dolayı kaşınan yerlere sürülür.
Yanıklar: Damar yaprağının zarı alınarak yaranın üzerine kapatılır (s. 8).

Gağuz: Kurutulmuş hayvan kafası, nazara karşı kullanılır
Teskere: Malı çalınan, kaybeden kişi cami cemaatiyle birlikte eşyayı alan kişinin gıyabında beddua eder. Bu toplantıya teskere denir (s. 11).
Meeleye gitmek (Akşam toplantıları): Daha ziyade kış gecelerinde köylüler bir evde toplanıp günlük işlerinden söz eder, sohbet ortamı mani, türkülerle şenlenir. Kadınların toplantılarında dedikodu yapılır. Gelin-kaynana arası şikayetler konuşulur. Bu toplantılarda koliva ve paputa yenir (s. 13).
Koru bozmak: Köy ihtiyar heyeti tarafından bir mera veya tarlaya konulan yasağın kaldırılması.
Koncala: Aralık ayının son altı günü ile Ocak ayının ilk altı gününe denir. Bu günlerde çok kar yağar, gece dışarıda durulması iyi tutulmaz (s. 14).
Aştali: Domuz korkutmak için bahçelere konulan korkuluk
Ayaçi: Arabulucu
Çaçuka: Çekirge
Çapili: Elde taşınabilecek ölçüde bağlanmış kesilmiş ot bağı
Çeneçi: Bal küreği
Çepuk: Kol sepeti
Çitari: İbik
Çonoş: Ahır tavanındaki ahşap ızgara
Çuğunis: Fazla pişmiş, haşlanmış
Daltaşak: Çırılçıplak
Ğalaz: Dolu
Ğezep: Azap
Hendekuka: Böğürtlen
Humi: Kestane ağacının çubuklarıyla yapılan meyve toplama sepeti
İksavis: Mısır tanelerini havalandırıp tozlarını almak
Kamitra: Lahana tırtılı
Kiça: Topal
Koço: Boğmaca
Kokoçi: Öcü
Kumancolis: Çürümeye yüz tutmuş odun
Kupas: Çömelmek
Külur: Bezelye
Malatok: Küçük balyoz
Mamancika: Oyuncak bebek
Meele: Mahalle
Mezen / Mezende: Şüphe
Nanilis: Ninni
Palah: Ayı yavrusu
Perteola: İneğin doğumdan sonraki ilk sütü
Sevluk: Aklı kıt
Şaşaf: Çarşaf
Varya: Balyoz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder