23 Ocak 2021 Cumartesi

Bülent Ecevit - Atatürk ve Devrimcilik

Bülent Ecevit - Atatürk ve Devrimcilik

 

Din Sömürüsünün Ardında Çıkarcılık Vardır

Aslında, yeniliklere karşı din adına gösterilen bütün tepkiler, başka bir takım amaçları, öncelikle ekonomik çıkarları saklar (s. 70).

Bir an için kabul edelim ki “şapka gavur icadıdır, o yüzden İslam dinine aykırıdır…” Fakat, “toprak işleyenindir” ilkesi, İslam dininin, Müslüman toplum düzeninin temel ilkelerinden biri olduğu halde, bu ilkeye dayanan bir toprak reformu ile çıkarlarının bozulacağını düşünenler, böyle bir reform isteyenleri de kafirlikle, komünistlikle suçlamaktan kaçınmamaktadırlar (s. 71).

 

Şapka Devrimi Ve Köylü

Yukarda da değindiğim gibi, örneğin bir şapka devrimi, hiç kuşkusuz, yararlı, gerekli bir devrimdi. Ama köylüye ne getirmişti? Ekonomik bakımdan, sosyal bakımdan ne getirmişti? Hatta biçimsel olarak ne getirmişti?

Köylünün, aslında ne fesden yana ne de şapkadan yana olması beklenebilirdi. Köylü, ne serpuş bulabilirse; kendi işiyle, yaşamıyla ve olanaklarıyla bağdaşabilen ne serpuş bulabilirse, onu geçirirdi başına.

Fes yerine şapka giydirilmesine karşı tepki de, zaten, köyde doğmamıştı. Şapkaya karşı tepki, kasabalarda bazı tutucu çevrelerden, çoğu da okur yazar olan kimselerden gelmişti (s. 75).

Tekin Yayınevi, 2. Baskı, 1973


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder