8 Nisan 2020 Çarşamba

Mahmut Çetin - Boğazdaki Aşiret


Mahmut Çetin - Boğazdaki Aşiret
 
…aşiret kelimesi ise Boğaziçi’nde bir ‘kast’ oluşturan büyükçe bir ailenin tarihini anlatırken hassaten seçildi.

Boğaz’daki Aşiret, dört büyük ailenin birbirleriyle irtibatından oluşur.

Konstanty, Detrois, Sotori isimleri bu ailenin köken olarak bize yabancı olduğunu gösterse de, milletimiz bu köken farklılığı üzerinde hiç durmamıştır. Polonez, Alman, Rum, Hırvat ve Macar kökenli olmak onur kırıcı görülmemiştir tarihimizde.

Birinci Bölüm
KONSTANTY’NİN ÇOCUKLARI
Konstanty BORZECKİ / Ya da Mustafa Celaleddin Paşa
Aile Lehistan Krallığı’na hem askeri alanda hem de sivil alanda önemli roller oynayan insanlar yetiştirmiştir.

Lehistan o zaman bir kısmı Rusya, diğer kısmı da Avusturya ve Prusya işgali altındaydı. 1848 yılının Nisan ayında, Prusya’ya ait Wielkoposka’da bağımsızlık yanlısı bir ihtilâl teşebbüsü oldu.
Ruslar isyanı bastırınca Konstanty göz altına alındı.

Osmanlı Devleti, Polonyalı muhacirleri ülkesine kabul edeceğini açıkladı.
Konstanty Borzecki, 1949 yılında İstanbul’a vardığında 23 yaşındaydı.

…dilini ve dinini ve bilmediği bir ülkede yapacağı tek işin askerlik olduğunu hemen anladı. Bunun için de müslüman olma şartı vardı. İslamiyet’i kabul etti.

Devrin şeyhülislamı Konstanty’nin parlak, azimkâr, keskin koyu mavi gözlerine ve benzinin uçukluğuna bakarak: “Bu delikanlı, büyük bir adam ve yahut dehşetli bir cani olacaktır” demiş ve ona bu yüzden Mustafa Celaleddin ismini vermiştir.
…askeri bir eğitim almamasına rağmen erkan-ı harp sınıfına dahil edilip yüzbaşı rütbesiyle orduya katılır.
Diyarbakır’da Müşir Mehmet Reşit Paşa’nın yanında göreve başladı;
İstanbul’da, Genel Kurmay’da bir göreve tayin edildi.
…komutanlarından biri Mirliva Ömer Lütfi Paşa Mustafa Celaleddin Bey’i maiyetine almış ve büyük kızı Saffet Hanım’la evlendirmiştir.

Mustafa Celaleddin Paşa “Les Turcs anciens of meternes” –Eski ve Yeni Türkler-adlı eser, Türkçe değil, Fransızca yazılmıştır.
Türklerin Avrupalı milletlerin mensup olduğu Ari soyundan geldiği tezini ilk ortaya atan odur.

Paşa’nın Timurlenk Ordusu, Yeniçeriler ve Doğu’da Çalışan Cezvit Papazları adlı kitapları olduğu bildirilirse de bulunamamıştır.
Arnavutluk-Karadağ cephesindeki bir çatışmada yaralanan Mustafa Celaleddin Paşa 10 Ekim 1876 tarihinde ölmüştür.

…oğlu Hasan Enver Paşa (1851-1929) 1898’de ABD’ne yollanmış, 1901’de Boxer ayaklanmasına karışan müslümanları yatıştırmak için Çin’e gönderilen Nasihat Heyeti’ne başkanlık etmiştir.

Alman asıllı Müşir Mehmet Ali Paşa’nın kızlarından Leyla Hanım’la evlendi.
Bu evlilikten Celile, Mustafa Celalettin, Münevver, Mehmet Ali ve Sara isimli beş çocukları oldu.

Haşan Enver Paşa’nın Çin Müslümanlarına yardım için gittiği seferde ise Hortense Leffine adlı bir bayanla ikinci bir evliliği olmuştur. Bu evlilikten Ömer Songar, Suzan Özkök ve Enver Songar adlı çocukları olmuştur.

Türk heyetine tercüman olarak alınan Viçinço Kinyoli ile kızı Hortense’nin yabancı tebalı olmaları sebebiyle resmi belgelerde ismi geçmemesi uygun görülmüştü.
50 yaşındaki Haşan Enver Paşa 22 yaşındaki Hortense ile ikinci evliliğini yaptı. Paşa aslında o zaman evliydi. Bu evlilik için II. Abdülhamid Han’dan istenen izin Yıldız Sarayı’ndan İzmir’e şifreli bir telgrafla bildirilmiş, İskenderiye’deki Avusturya Konsolosluğu’nda nikah kıyılmıştır.

Haşan Enver Paşa ile Leyla Hanım’ın küçük çocukları Sara’nın doğduğu gün Sara’nın teyzesinin oğlu Ali Fuat Cebesoy ile arkadaşı Selanikli Kolağası Mustafa Kemal, bir gazinoda rakı içmekteydiler.

(Sara’nın yeğeni) Nazım Hikmet 11 yaşındayken ona bir şiir yazar:
“Benim teyzemin adı Sare
Kendisi mini mini bir fare
Girdiği kalpleri etmektedir pare pare
İnci dişli sırma saçlı güler yüzlü şen kız
Teyzemin gözleri mavi sema gibi
Genç mi ihtiyar mı muamma gibi
Güler yüzlü inci dişli sırma saçlı şen kız.”

Sara Hanım’ın ilk kocası Şevket Mocan Demokrat Parti 9. Dönem Tekirdağ Milletvekilidir. Meşhur 141. ve 142. maddelerin mimarıdır.
Ona göre komünizm veba gibi tehlikelidir.

Şevket Mocan’ın büyük dedelerinden Fethi Ahmet Paşa’nın annesi bir padişah kızı.

Sara Hanım... Nazım Hikmet’in annesi Celile Hanım’ın küçük kızkardeşi...

Nazım Hikmet, Mehmet Ali Aybar, Münevver Andaç ve şair Oktay Rıfat’ın teyzesi…

Şevket Mocan’ın ikinci eşi güzelliği ile ünlü, Nihal Hanım. O da, ilk milletvekillerinden Ahmet Refik Uluçay’ın kızı,

Sara Hanım ikinci evliliğini Dündar Baştımar’la yapıyor. Dündar Baştımar, Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Zeki Baştımar’ın amcaoğlu...

Nazım Hikmet’in annesi Ayşe Celile Hanım
Celile Hanım Mustafa Celaleddin Paşa’nın torunu, Hasan Enver Paşa’nın kızıdır.

Celile hanım, Nazım Paşanın oğlu Hikmet Bey’le evlenir. …evlilikleri uzun sürmez.
Celile Hanım Yahya Kemal’in sevdalılarındandır.

Hikmet Bey'in bir evliliği daha olmuştur. Cavide Hanım’la olan evlilikten doğan kızı Melda, yazar Refik Erduran'ın ilk karısıdır.
Erduran ikinci evliliğini gazeteci Leyla Umar'la yapar.

Cavide Hanım'ın ablası Macide Hanım'dır. Macide Hanım'ın oğlu Turgut Sunalp'tir.
Refik Erduran, askerliğini yedek subay olarak Kore'de yapar. Turgut Sunalp da binbaşı rütbesiyle Harekat Dairesi Başkanı sıfatıyla görev yapar. Mütercimlik yapan Refik Erduran da Hareket Dairesinde görevlendirilir.

Refik Erduran'ın annesi Refika Erduran'ın dayısının oğlu Amiral Münci İlhan, İstanbul Kuzey deniz Saha Komutanıdır.

Refik Erduran'ın annesinin babası Mustafa Refik Bey Resimli İstanbul dergisini çıkarmış, Darülmuallimat ve İzmir'deki Mekteb-i Sultani müdürlüklerinde bulunmuştur.

Mustafa Refik Bey'in dayısı büyük romancı Ahmed Mithat Efendi'dir.

Mehmet Nazım Paşa 29 Ağustos 1840'da İstanbul'da doğdu. 1903'de Diyarbakır valiliğine getirildi. 1905'de Halep, 1908'de Konya, 1909'da Sivas valisi oldu. 1912'de Selanik valiliğine tayin edildi.

Nazım, ilk kez 1922 yılında Moskova'da, Nüzhet Hanım'la evlendi. …ikinci eşi de 1925 yılında evlendiği Lena idi. Nazım, üçüncü kez, 1930'da nişanlandığı Piraye Hanım ile ilk hapisliğinin ardından 1935 yılında evlendi.

Piraye Hanım'ın Vefat Örfi’den olma oğlu Mehmet, sonraki yıllarda edebiyat eleştirmenliğine soyunan meşhur voleybol hocalarından biridir.

Kültür Bakanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü alan sanatçılardan bazıları: Necip Fazıl Kısakürek, Yaşar Nabi Nayır, Süheyl Ünver, Sedat Hakkı Eldem, Ekrem Akurgal, Yaşar Kemal.

Memet Fuat'ın baba tarafından dedesi, süvari zabiti Mehmet Ali Bey Sadrazam Halil Rifat Paşaya damat olur. Kardeşi Fuat Bey ise Padişaha damat olur. Cemile Sultan'la evlenir.

Hapisliğin sonuna doğru Nazım ile Piraye birbirinden uzaklaşmıştı. Nazım, 1948 yılının sonlarında, ziyaretine gelen dayı kızı Münevvere aşık olmuştu.
…hapisten çıkınca Piraye'den boşandı. Ancak Münevver ile evlenmeye fırsat bulamadan Moskova'ya gitti.
Nazım bir kalp krizi sırasında kendisine bakan Dr. Galina ile evlendi
…altmışına yakın sevdalandığı "saçları saman sarısı, kirpikleri mavi" Vera ile evlendi. Nazım 3 Haziran 1963 günü öldü.

Haşan Enver Paşanın çocuklarından Mustafa Celaleddin, Cubriella Taron ile evlenmiştir. Bu evlilikten Leyla ve Münevver adında iki kız çocukları dünyaya gelmiştir.
Münevver İlk evliliğini ressam Nurullah Berk ile yapmıştır. Bu evlilikten Renan isimli kızı olmuştur. İkinci evliliğini halasının oğlu Nazım Hikmet'le yapmış ve bu evlilikten Memet doğmuştur. Üçüncü evliliğini Pierre Volkoff ile yapmıştır.

Haşan Enver Paşa ile Leyla Hanım'ın evliliklerinden doğan üçüncü çocuk Münevver ismini taşır.
Münevver ilk evliliğini Kadri Bey ile yapar. Kadri Bey, Şeyda Yaltırım'ın babasıdır. Şeyda Yaltırım, Nazım Hikmet'in kız kardeşi Samiye Yaltırım'ın kocasıdır.
Münevver Hanım ikinci evliliğini Samih Rifat ile yapmıştır.

Samih Rifat: Şair, yüksek bürokrat (Dahiliye ve Maarif Müsteşarlıkları yapmıştır) Milletvekili (ikinci dönem Biga, üçüncü dönem Çanakkale) Türk Dil Kurumu'nun ilk başkanı ve Türk Tarih Kurumu üyesidir.

Samih Rifat'ın ilk evliliğinden dünyaya gelen Zeynep Hanım, Hasan Menemencioğlu ile evlenmiştir. Haşan Menemencioğlu, 1941-43 yıllarında ikinci Refik Saydam ve Birinci Şükrü Saraçoğlu hükümetlerinde Adalet Bakanlığı yapmıştır.

Oktay Rifat, vali Samih Rifat Bey'le Münevver Hanım'ın küçük oğludur.
Cevat Rifat Atilhan; Macar Ali Rifat'ın oğlu yazar Samih Rifat'ın kardeşidir.

Cevat Rifat'm oğlu Bülent Oran sinemamızda en fazla senaryo yazan sanatçısı…
Bülent Oran'ın eşi de sinemamızın başarılı senaristlerinden Ayşe Şasa

Macar Ali Rifat Bey'in üçüncü oğlu da Ali Rifat Çağatay
İstiklal Marşımız'ın seçilen ilk bestesi Çağatay'a aittir. 1924-1930 arasında İstiklal Marşı onun bestesiyle okunur. Bilahare itiraz üzerine Osman Zeki Üngör'ün bestesi kabul edilmiştir. Olay şöyle gelişir: Cumhuriyet kurulur yapılan ilk işlerden biri İstiklal Marşına beste yarışması açılması olur. Maarif Vekaleti'nde bu amaçla kurulan komisyon aralarında Ali Rifat Çağatay ve Osman Zeki Üngör'ün bestelerinin de bulunduğu 4 besteyi seçerek, bunlardan birinin İstiklal Marşı olarak kabulünü kararlaştırdı. Komisyon, önce Ali Rifat Çağatay'ın bestesini seçti. Ancak komisyonda Ali Rifat Bey'in kardeşi Samih Rifat Bey'in de üye olarak bulunması, şaibelere yol açtı. Tepkilerin artması üzerine toplanan bir başka komisyon bu sefer Osman Zeki Üngör'ün bestesini kabul etti.

Ali Rifat Çağatay, Kavalalı Mehmet Ali Paşanın dördüncü oğlu, Mısırlı Abdülhalim Paşa'nın kızı Zeynep Hanım'ın üçüncü kocasıdır

Ali Rifat Bey, Türkiye'nin ilk operası Bülbül'ü de bestelemiştir.

Oktay Rifat'ın babası Samih Rifat Bey, Milli Kurtuluş Savaşında söylenen 'Gönüllü Gelibolu' türküsünü besteliyor bir Bektaşi havası.

İkinci Bölüm
DETROİS’İN ÇOCUKLARI
Konstanty Borzencki'nin (Mustafa Celaleddin Paşa) oğlu Hasan Enver Paşa; Karl Detrois'in (Müşir Mehmet Ali Paşa) kızı Leyla Hanım'la evlenerek Boğaz'daki Aşiret'in ana kollarından ikisi arasında akrabalık kurulmuştur.

Karl Detrois 1834 yılında Alman-Hırvat melezi olarak Magdeburg şehrinde dünyaya gelmiş

Mehmet Ali Paşa'nın Osmanlı ülkesine göçü konusunda üç rivayet vardır.
Üçüncü rivayet ise ziyaret için İstanbul'a gelen bir okul gemisinden kendini denize attığı ve Kız Kulesi bekçisi tarafından kurtarılmış olduğu yolundadır.

Sadrazam Ali Paşa onu Mekteb-i Harbiye'de okutmuştur. Hafız Paşa'nın kızı Ayşe Sıdıka ile evlenir.
1877 Moskof Savaşında Sultan Abdülhamit tarafından serdarlığa yükseltilir.
Arnavut beyleri, Berlin kararlarından hoşlanmadıkları için ayaklanmışlardır? İsyan üstüne giden Mehmet Ali Paşa yani Karl Detrois bir baskında öldürülür.

Müşir Mehmet Ali Paşanın (Karl Detrois) Ayşe Sıdıka Hanım'dan olma üçüncü kızı Zekiye Hanım Altunizade İsmail Zühtü Paşanın oğlu İsmail Fazıl Paşa ile evlenmiştir.

İsmail Fazıl Paşa, Sivas Kongresinden sonra Mustafa Kemal'in yanında yer alır. Ali Fuat Cebesoy'un babası olan Paşa, ilk hükümette Bayındırlık Bakanı olur.

Cumhuriyet'in ilk Yolsuz'u İsmail Fazıl Paşa!
Bayındırlık Bakanlığı İtalya'dan yedek parça alacaktır. Karahisar Mebusi Şükrü Efendi, bu alımlarda yolsuzluk kokusu alır. Konuyu meclise getirir. Meclis İsmail Fazıl Paşayı alaşağı eder.
İsmail Fazıl Paşa, Bayındırlık Bakanlığından düşürülmüştür ama İsmet İnönü bu görevi İsmail Fazıl Paşa’nın oğlu Ali Fuat Cebesoy'a verir.

Ali Fuat Cebesoy 1892'de İstanbul'da doğdu. Harp Okulunu Mustafa Kemal'in sınıf arkadaşı olarak bitirdi.
Sivas Kogresi'nde, Kuva-yı Milliye Umum Komutanı olarak görevlendirilir.
Çerkez Ethem olayındaki tutumu yüzünden Moskova elçiliğine gönderilmiştir.
Moskova Büyükelçiliğinde görevli bazı kişilerin karıştığı bir casusluk olayı sonucu 10 Mayıs 1922 tarihinde Moskova'dan ayrıldı.

17 Kasım 1924 günü Ali Fuat Cebesoy, İçişleri Bakanı Recep Peker'e giderek Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının tüzük ve programını verir. Böylece cumhuriyet döneminin ilk muhalefet partisi kurulur.
Bir hafta içinde Mustafa Kemal'in partisinden 32 milletvekili istifa eder
İzmir Suikastından sonra gözaltına alınır.

Mehmet Ali Paşa (Karl Detrois) ile Ayşe Sıdıka Hanımın çocuklarından biri de Hayriye Hanım'dır. Hayriye Hanım, Hüseyin Hüsnü Paşa ile evlenmiştir. Bu evlilikten Mehmet Ali Aybar'ın babası Tahsin Bey, amcası Muhsin Bey ile İzmir Valisi Rahmi Bey'in eşi Nimet Hanım dünyaya gelmiştir.

Hareket Ordusu içinde üçüncü ordu birliklerinden kurulan Mürettep Fırkanın komutanlığına Hüseyin Hüsnü Paşa geçer. Bu fırkanın Kolağası da Mustafa Kemal'dir.

Hüseyin Hüsnü Paşa'nın kızı Nimet Hanım, İttihatçı İzmir Valisi Rahmi Bey'le evlenir. Bu evlilikten Alp Arslan Bey doğar.
İzmir Suikastı sanıkları arasında Rahmi Bey'in bulunması önemli bir faktördür. Delil bulunmasa da Rahmi Bey bu davada kürek cezasına mahkum edilecektir.

Rahmi Bey, 25 Haziran 1873 yılında Selanik'te doğdu. II. Meşrutiyet döneminde 1908-1912 yılları arasında Selanik Milletvekilliği yaptı. 1913 yılı sonunda tayin edildiği İzmir Valiliği görevini 24 Ekim 1918 tarihine kadar yürüttü. Mustafa Kemal hareketinden uzak durdu.

Çerkeş Ethem, Rahmi Bey'in oğlu 8 yaşındaki Alp Arslan'ı kaçırır. Takvimler 12 Şubat 1919 tarihini göstermektedir.
Hasan Tahsin, Çerkeş Ethem'i haklı görmektedir.

Selanik İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin 10 kişiden oluşan merkez komitesinde bir Bleda'ya rastlarız. Mithat Şükrü Bleda,

Hayriye Hanım'la Hüseyin Hüsnü Paşa'nın çocuklarından biri de Muhsin Bey'dir. Muhsin Bey'in bir adı da Nono Bey'dir.

Hüseyin Hüsnü Paşa'nın oğlu Mehmet Ali Aybar'ın babası olan Tahsin Beğ de askerdir.
Tahsin Beğ'in Mehmet Ali Aybar'dan başka Nermin adlı bir de kızı vardır.

Mehmet Ali Aybar, annesi Aliye Hanım'ın annesi Lebibe Hanım; ünlü matematikçi Gelenbevi İsmail Efendinin torunu Aziz Efendinin kızıdır.

Filiz Ali; Sabahattin Ali'nin Mehmet Ali Aybar'la akrabalığından bahseder.

Nazım'ın anneannesi ile Aybar'ın babaannesi kardeştir.

Mehmet Ali Aybar ve Siret Hanım'ın bir çocukları vardır: Güllü.
İlham İrem'le birliktelik yaşayan Güllü evlendi ve oğlu Mehmet'in (Memo) annesi oldu.
Boşanan Güllü; bir ara Menderes Utku ile birliktelik yaşadı.

Üçüncü Bölüm
SOTORİ’NİN ÇOCUKLARI
1807 yılında Sakız adasında doğan Hekim İsmail Paşa, Sakızlı Rumlardan Rododanaki'nin oğludur.
12 yaşında İzmirli cerrah Hacı İsmail Ağa tarafından satın alınarak İzmir'e getirilir.
Topkapı Sarayı'ndaki cerrahhaneden 1840 yılında mezun olur.
Ceride-i Tıbbiye dergisinin kurucuları ve yayın kurulu üyeleri arasında yer almış
Jön Türk'lere olan hoşgörüsü nedeniyle İstanbul Zaptiye Müdürü olduğu zaman görevden alınmıştır.
Namık Kemal'le ilişkileri de Jön Türklere olan bu hoşgörü sırasında kurulmuştur.
Hekim İsmail Paşa'nın Mustafa Reşit ve Fuat Paşa ile yakın dostlukları vardır.

Hekim İsmail Paşa'nın eşi Nefise Hanım, Kırım hanları hanedanına mensuptur.
Bu evlilikten Leyla Saz ve Adeviye Hanım dünyaya gelir.
Leyla Saz da Giritli Sırrı Paşa ile evlenmiştir. Adeviye Hanım, Sadrazam Kadri Cenani Paşa ile evlenir.

Leyla Hanım, 1850'de doğmuş, 6 yaşında 1. Abdülmecit'in kızı Münire Sultan'a nedime olmuş
Musiki ilgisinden dolayı ilerde "Saz" soyadını alan Leyla Hanım, 200 kadar şarkı bestelemiş

Giritli Sırrı Paşa ile Leyla Saz'ın evliliklerinden dört çocukları var. Yusuf Razi Bel, Vedat Tek, Feride Ayni, Nezihe T. Daniş.

Hekim İsmail Paşanın damadı Giritli Sırrı Paşa, Helvacızade Salih Tosun Efendinin oğludur.
Ehl-i sünnet itikadında bir alim olan Sırrı Paşanın özellikle akait ve kelam konularında eserleri vardır.

Leyla Saz'ın oğlu olan Vedat Tek, Sultan V. Mehmet Reşat'ın başmimarıydı.

Firdevs Dino; Vedat Tek'le evlenerek Boğaz'daki Aşiret'in Giritli kanadıyla Dino kanadı arasında akrabalık tesis ediyor.

Giritli Sırrı Paşa’nın oğlu Yusuf Razi, Marie Belle adında bir Fransız’la evlenmiş Marie Belle, İsmet adını alarak kelime-i şehadet getirmiş.
Yusuf Razi, İstanbul işgali sırasında bir ara şehreminin, yani belediye başkanı tayin edilmiş
Yusuf Razi ile Fransız eşi Marie Belle’in evliliğinden Leyla Hayrettin ve İsmail Sırrı Bel adlı iki çocukları olmuştur.
Yusuf Razi, soyadı kanunundan sonra Marie'nin soyadını almıştır.
Leyla Hayrettin'in Siret Cero Philippe (1917) adlı bir çocuğu, ondan da Francoise (1940), Jean Philippe (1942) ve Patrick (1943) adlı torunları vardır. Yusuf Razi'nin oğlu İsmail Sırrı Bel'in de bir oğlu vardır: Selim Bel.

Giritli Sırrı Paşanın Leyla Saz ile evliliğinden doğan Feride Hanım, Mehmet Ali Ayni ile evlenir.
Mehmet Ali Ayni, çeşitli çalışmaları arasında ruhsal dünya, telepati ve benzeri konulara da ilgi sarmış. Bir tesadüf, eşi Feride'nin medyumluk hassasına sahip olduğuna inanmış ve beraberce ruh çağırma denemeleri yapmışlar.

Mehmet Ali Ayni Şimdi, Yunanistan'da kalan Serfice'de 1869 yılında doğmuştur. Ailesi Konya'dan Serfice'ye getirilerek yerleştirilmiş, onun için yerli Rumlar onlara “Kongar” demiştir.

Mehmet Ali Ayni, cumhuriyetin ilanından sonra başlanılan dinde reform faaliyetinin mimarları arasındadır.
İsmail Kara onun Nakşibendi tarikatına mensup olduğunu söylemektedir.
Ölünce Mehmet Ali Ayninin özel sandığından bektaşi külahları çıkar.
Bektaşilerin bir kolunun Nakşibendi tarikatı içinde Tarik-i Nazen'in adıyla örgütlendiği biliniyor.

Mehmet Ali Ayni ile Feride Ayni'nin evliliklerinden doğan üç çocuktan biri Refika Hanım'dır. Refika Hanım, Dr. Asım Arar'la evlenmiştir.
Mustafa Kemal'in ölüm raporunda ismi olanlardan biri de Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Doktor Asım Arar'dır.
Asım Arar'ın oğlu İsmail Hakkı Arar 12 Mart 1971'de Adalet Bakanlığına getirildi.
Adalet Bakanlığından sonra Milli Eğitim ve Devlet Bakanlığı koltuklarını işgal etti. Etibank ve Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu üyelikleri görevlerinde semirirken, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra, Milli Güvenlik Kurulu kontenjanından Danışma Meclisi üyeliğine seçilir.

Celal Nuri, Ayan Meclisi (Senato) azasından Giritli Mustafa Nuri Bey'in oğludur. Ana tarafından Abidin Paşanın torunu olup 1877'de Gelibolu'da doğmuştur.
Celal Nuri'nin İkdam, Ati ve İleri gibi gazetelerde üç bin kadar makalesi çıkmıştır.
Celal Nuri, ilk pozitivistlerdendir.

Mondros Mütarekesinin getirdiği kaos ortamında Celal Nuri de İtalyan mandacılığını savunmuştur.
Jeune Turc gazetesindeki yazılarıyla da siyonistlerle irtibatı olmuştur.

Suphi Nuri İleri, Cemal Paşa'nın Şam'daki karargahına katılmış, savaş sonrası Ordu Hâzinesini kaçırıp Halep'te Mustafa Kemal’e teslim etmiştir.
Lozan Konferansına İsmet İnönü ile katılmış

Bürokrasinin özelliklerinden biri de değişik dönemlere şartlara intibak kabiliyetidir.
Mürtekiplerin büyükleri arasına geçen zatlar, ayıplarını örtmek, günahlarını saklamak için, daima namaz kılarlar; seccadelerini resmi makamlara bile taşıttırırlardı.

Abidin Paşanın oğlu Rasih Bey, Saffet Hanım'la evlenir, Evlendiklerinde Rasih Bey 16, Saffet Hanım 13 yaşındadır.
…ilk çocuğu Ali Ekrem'i 14 yaşında doğurur. Tanınmış bir karikatürist olan Ali Ekrem Dino (1891-1938) Atina'da ölür. Yunan Karikatüristleri Derneği Başkanlığı’nı yapmıştır.
Dördüncü evlat Leyla İleri, Sedat Nuri ile evlendi. Rasih Nuri İleri'nin annesidir.
Beşinci evlat dördüncü oğlan Ahmet Dino (1899-1978)'dur.
Birinci Dünya Savaşı çıkmadan hemen önce Rasih Bey ailesi bir iki aylık bir seyahat için Avrupa'ya gider.
Peki aile Cenevre'de nasıl geçinir: Epir'in hemen hemen yarısının sahibi bizim ailemiz. Çukurova'da da sonsuz araziler var...

Boğaz'daki Aşiret fertlerinin ortak özelliklerinden biri, aşiret fertlerinin birbirlerine referans olması, pazarlamasıdır.

Namık Kemal; Abidin Paşa'nın kardeş torunudur.

Dördüncü Bölüm
SİYAVUŞ’UN ÇOCUKLARI
İkinci Selim Han’ın kızlarından Fatma Sultanla evlenen Siyavuş Paşa, (…) ağırlık Hırvat olduğu yönündedir.

Namık Kemal, baba tarafından ziyade annesinin sülalesi içinde büyümüş ve özellikle annesinin babası Abdüllatif Paşanın yönetiminde yetiştirilmiştir.
Abdüllatif Paşa Bektaşi meşrep bir zattır.
Bektaşiler, 1826'dan beri gizliliğe itildikleri için, Masonlar nezdinde bir destek buldular.
Masonlarla aynı ülküyü paylaşıyorlardı

Masonluk kayıtlarında Namık Kemal'e I Prootos (İlerleme) adını taşıyan bir Yunan locasında rastlıyoruz.

Siyavuş Paşa’nın torunlarından Topal Osman Paşa’nın bir sıfatı vardır ki bu sıfat isminin başında zikredilir: "Sarıgüzel"
Namık Kemal, bu Topal Osman Paşa'nın torununun torunudur.

Topal Osman Paşanın oğlu Ratip Paşa, Ayşe Sultan'la evlidir ve 41 çocuğu vardır. …en meşhur çocuğu ise Müderris Osman Paşa'dır.
…din adamı olarak yetiştirmiştir.
Rusçuk taraflarında büyük varlık gösteren Müderris Osman Efendiye serdar rütbesi verilir.
…çekemeyeni olmuş ve boynu vurulmuştur.

Ratip Paşa'nın en küçük oğlu Şemseddin Bey III. Selim Han'ın maiyetinde uzun müddet başmabeyincisi olarak çalışmış, onun tahttan indirilmesiyle mallarına el konulmuş ve saraydan ayrılmıştır.
Şemseddin Bey'in 101 yaşında iken bir çocuğu dünyaya gelir. Mustafa Asım adı verilen çocuk, Namık Kemal'in babasıdır.

Mustafa Asım Bey müneccimbaşı ve yazardır.
Mustafa Asım Bey, ilk evliliğini mutasarrıf ve valiliklerde bulunan Abdüllatif Paşanın kızı Zehra Hanım'la yapmıştır. Namık Kemal bu evlilikten dünyaya gelmiş

Mustafa Asım Bey, 1900 yılında 84 yaşında ölmüş, Torunu Ali Ekrem Bolayır

Namık Kemal 1856 yılında 17 yaşındayken Niş Kadısı Mustafa Ragıp Efendinin kızı Nesime Hanım'la evlenir.
Bu evlilikten Feride, Ulviye ve Ali Ekrem (Bolayır) adlarında üç çocuk dünyaya gelir.

Namık Kemal'in tavassutuyla Mehmet Nazım Paşa Şam Valisi Ziya Paşanın mektupçuluğuna tayin olmuş.

Namık Kemal, kızı Feride Hanım'ı, Menemenlizade Rıfat Bey ile evlendirmiştir.

Rıfat Bey'in soyu Adananın Karahisarlı kasabasının merkez alan Menemencioğulları aşiretine dayanır.
Meşrutiyetin ilk senesinde kurulan Hüseyin Hilmi Paşa kabinesine Maliye Nazırı olarak girdi.

Namık Kemal, Recaizade Ekrem'e izafeten çocuğuna Ekrem adını verir. "Ali" ismini ise Bektaşîliğinden kaynaklanarak çocuğuna koyması muhtemeldir.

Ali Ekrem, Mısırlı Celal Paşanın kızı Celile Hanım'la evlendi.

Edille Yayınları
3. baskı, 1998, İstanbul


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder