18 Mart 2018 Pazar

Türkiye İller Ansiklopedisi (Giresun ve Samsun maddeleri)


Türkiye İller Ansiklopedisi - 1. Cilt

Giresun / 430-
Hitit kaynaklarında Azzi ülkesi olarak geçer.
İÖ. 13. yüzyılda Muşkiler, Hitit egemenliğinden sonra Frigyaya bağlandılar. İskit ve Kimmer saldırılarıyla Frig birliği dağıldıktan sonra bölgeye Miletoslular geldi. Çevrede çokça bulunan kirazdan ötürü, bölgeye Kerasous adını verdiler.
Büyük İskender bölgedeki Pers kontrolünü kırdıktan sonra Giresun, Kapadokya’dan yönetilmeye başlandı.
İÖ. 183’te, Pontus kralı Giresun’un hemen doğusunda Pharnekeia adıyla anılan bir kent kurdu.
13. yüzyılda Cenevizliler kenti yağmaladılar. Osmanlılardan önce bir süre Hacıemiroğullarının kontrolünde kalan şehir, Fatih döneminde Osmanlı yönetimine katıldı.
Mondros Mütarekesi sonrasında şehirde terör estiren çetelere karşı Topal Osman Ağa liderliğinde direniş ve müdafaa hareketi başladı.
Şehir 1924’te il oldu.

(2000 yılı) GSYİH, sektörel dağılımı % 24,4 tarım, % 18,7 mali kuruluşlar, % 18 ulaştırma ve haberleşme, % 12 ticaret, % 9,3 sanayi, % 5,7 inşaat…

İlin başlıca ticari malları tarım ürünleri ve yer altı kaynaklarıdır.
Espiye: Bakır, çinko
Görele: Demir
Tirebolu: Bakır, kurşun, bentonit, barit, mermer
Şebinkarahisar: Bakır, kurşun, uranyum, alunit, flüorit
Dereli: Barit, mermer
Merkez: Bakır, çinko, kaolin

Alucra: Hayvancılık, bitkisel üretim sınırlı
Bulancak: Fındık, mısır, fasulye, ormancılık, balıkçılık
Çamoluk
Çanakçı
Dereli: Yaylaları sayfiye turizmine uygun, tarım, mısır, yem bitkileri, fındık, elma
Doğankent
Espiye: Fındık, mısır, hayvancılık, balıkçılık
Eynesil: Fındık, çay, balıkçılık
Görele: Fındık, mısır, çay, balıkçılık, tekne yapımı, ormancılık
Güce
Keşap: Fındık, mısır, balıkçılık, hayvancılık
Piraziz
Şebinkarahisar: Tarım, buğday, arpa, elma, armut, hayvancılık
Tirebolu: Mısır, fındık, patates, çay, hayvancılık, arıcılık
Yağlıdere

---

Samsun
Üretim miktarı 100 bin tonu aşan ürünler şekerpancarı, buğday, domates, mısır, lahana, taze fasulye, hıyar, karpuz, sivribiber
Türkiye’de üretilen kıvırcık marulun % 14’ü, sivri biberin % 9,6’sı, baş lahananın % 24,2’si, dolmalık biberin % 13,9’u, pirincin % 11,7’si, taze fasulyenin % 20’si, barbunya fasulyenin % 11,7’si, hıyarın % 7,4’ü, tütünün 10,7’si Samsun’dan elde edilmektedir.

Gelemen ve Karaköy tarım işletmeleri,

İlde ticarete konu olan ürünler de tarım ürünleridir.

Tarih
MÖ. 17. yüzyıl ila MÖ. 8. yüzyıl arasında bölgede Kaşkalar yaşıyordu.
MÖ. 7. yüzyıl: Phokaialılar ve Miletli koloniciler,
MÖ. 6. yüzyıl: Persler,
MÖ. 3. yüzyıl: Pontus Krallığı
MÖ. 1. yüzyıl: Roma İmparatorluğu

11. yüzyıl: Türkmenler bölgeye gelmeye başladı.
14. yüzyıl: Eretna Devleti / Kadı Burhanettin Devleti,
1428’de kesin olarak Osmanlı Devletine katıldı.

Alaçam:
Tahıl, fındık, tütün, balıkçılık,

Asarcık:
Buğday, mısır, arpa, şekerpancarı,

Ayvacık:
Mısır, buğday, arpa, fındık, balıkçılık

Bafra:
Bafra tütününün yaprağı küçük, damarsız ve açık kırmızı renktedir. Nikotin oranı düşüktür. Harmanlandığında başka tütünlerin kalitesini arttırır.

Mısır, buğday, patates, pirinç, şekerpancarı, tütün, ayçiçeği, soya ve tütün
Bafra, su ürünleri bakımından zengindir.

Çarşamba:
Tarım ve sanayi
Mısır, buğday, pirinç, fasulye, nohut, ayçiçeği, şekerpancarı, soya, tütün, sarımsak, fındık, şeftali, elma
Hayvancılık ikinci tarımsal etkinliktir.
Sanayi tesisleri: Un, konserve, bitkisel yağ, şeker, kereste, mobilya, tarım aletleri

Havza:
Şekerpancarı, buğday, arpa, ayçiçeği,

Kavak:
Şekerpancarı, buğday, mısır, arpa

Ladik:
Şekerpancarı, buğday, arpa, mısır

19 Mayıs:

Salıpazarı:

Tekkeköy:

Terme:
Mısır, fındık, pirinç, soya, balıkçılık, kavakçılık

Vezirköprü:
Şekerpancarı, buğday, ayçiçeği, arpa, mısır, tütün, kendir, ormancılık,

Yakakent:
---
2 cilt, Milliyet Yayınları, 2005

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder