Türkiye İller Ansiklopedisi - 1. Cilt
Giresun / 430-
Hitit kaynaklarında Azzi ülkesi olarak geçer.
İÖ. 13. yüzyılda Muşkiler, Hitit
egemenliğinden sonra Frigyaya bağlandılar. İskit ve Kimmer saldırılarıyla Frig
birliği dağıldıktan sonra bölgeye Miletoslular geldi. Çevrede çokça bulunan
kirazdan ötürü, bölgeye Kerasous adını verdiler.
Büyük İskender bölgedeki Pers kontrolünü
kırdıktan sonra Giresun, Kapadokya’dan yönetilmeye başlandı.
İÖ. 183’te, Pontus kralı Giresun’un hemen
doğusunda Pharnekeia adıyla anılan bir kent kurdu.
13. yüzyılda Cenevizliler kenti yağmaladılar.
Osmanlılardan önce bir süre Hacıemiroğullarının kontrolünde kalan şehir, Fatih
döneminde Osmanlı yönetimine katıldı.
Mondros Mütarekesi sonrasında şehirde terör
estiren çetelere karşı Topal Osman Ağa liderliğinde direniş ve müdafaa hareketi
başladı.
Şehir 1924’te il oldu.
(2000 yılı) GSYİH, sektörel dağılımı % 24,4
tarım, % 18,7 mali kuruluşlar, % 18 ulaştırma ve haberleşme, % 12 ticaret, %
9,3 sanayi, % 5,7 inşaat…
İlin başlıca ticari malları tarım ürünleri ve
yer altı kaynaklarıdır.
Espiye: Bakır, çinko
Görele: Demir
Tirebolu: Bakır, kurşun, bentonit, barit,
mermer
Şebinkarahisar: Bakır, kurşun, uranyum,
alunit, flüorit
Dereli: Barit, mermer
Merkez: Bakır, çinko, kaolin
Alucra: Hayvancılık, bitkisel üretim sınırlı
Bulancak: Fındık, mısır, fasulye, ormancılık,
balıkçılık
Çamoluk
Çanakçı
Dereli: Yaylaları sayfiye turizmine uygun,
tarım, mısır, yem bitkileri, fındık, elma
Doğankent
Espiye: Fındık, mısır, hayvancılık,
balıkçılık
Eynesil: Fındık, çay, balıkçılık
Görele: Fındık, mısır, çay, balıkçılık, tekne
yapımı, ormancılık
Güce
Keşap: Fındık, mısır, balıkçılık, hayvancılık
Piraziz
Şebinkarahisar: Tarım, buğday, arpa, elma,
armut, hayvancılık
Tirebolu: Mısır, fındık, patates, çay, hayvancılık,
arıcılık
Yağlıdere
---
Samsun
Üretim miktarı 100 bin tonu aşan ürünler
şekerpancarı, buğday, domates, mısır, lahana, taze fasulye, hıyar, karpuz,
sivribiber
Türkiye’de üretilen kıvırcık
marulun % 14’ü, sivri biberin % 9,6’sı, baş lahananın % 24,2’si, dolmalık
biberin % 13,9’u, pirincin % 11,7’si, taze fasulyenin % 20’si, barbunya
fasulyenin % 11,7’si, hıyarın % 7,4’ü, tütünün 10,7’si Samsun’dan elde
edilmektedir.
Gelemen ve Karaköy tarım işletmeleri,
İlde ticarete konu olan ürünler de tarım ürünleridir.
Tarih
MÖ. 17. yüzyıl ila MÖ. 8. yüzyıl arasında
bölgede Kaşkalar yaşıyordu.
MÖ. 7. yüzyıl: Phokaialılar ve Miletli
koloniciler,
MÖ. 6. yüzyıl: Persler,
MÖ. 3. yüzyıl: Pontus Krallığı
MÖ. 1. yüzyıl: Roma İmparatorluğu
11. yüzyıl: Türkmenler bölgeye gelmeye
başladı.
14. yüzyıl: Eretna Devleti / Kadı Burhanettin
Devleti,
1428’de kesin olarak Osmanlı Devletine
katıldı.
Alaçam:
Tahıl, fındık, tütün, balıkçılık,
Asarcık:
Buğday, mısır, arpa, şekerpancarı,
Ayvacık:
Mısır, buğday, arpa, fındık, balıkçılık
Bafra:
Bafra tütününün yaprağı küçük,
damarsız ve açık kırmızı renktedir. Nikotin oranı düşüktür. Harmanlandığında
başka tütünlerin kalitesini arttırır.
Mısır, buğday, patates, pirinç, şekerpancarı,
tütün, ayçiçeği, soya ve tütün
Bafra, su ürünleri bakımından zengindir.
Çarşamba:
Tarım ve sanayi
Mısır, buğday, pirinç, fasulye, nohut,
ayçiçeği, şekerpancarı, soya, tütün, sarımsak, fındık, şeftali, elma
Hayvancılık ikinci tarımsal etkinliktir.
Sanayi tesisleri: Un, konserve, bitkisel yağ,
şeker, kereste, mobilya, tarım aletleri
Havza:
Şekerpancarı, buğday, arpa, ayçiçeği,
Kavak:
Şekerpancarı, buğday, mısır, arpa
Ladik:
Şekerpancarı, buğday, arpa, mısır
19 Mayıs:
Salıpazarı:
Tekkeköy:
Terme:
Mısır, fındık, pirinç, soya, balıkçılık,
kavakçılık
Vezirköprü:
Şekerpancarı, buğday, ayçiçeği, arpa, mısır,
tütün, kendir, ormancılık,
Yakakent:
---
2 cilt, Milliyet Yayınları, 2005
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder