18 Mart 2018 Pazar

Darıdere Pomakları’nın Nüfus Kayıtlarında Bafra’ya Zorunlu Göçü


Mehmet Köseoğlu - Darıdere Pomakları’nın Nüfus Kayıtlarında Bafra’ya Zorunlu Göçü

Bulgaristan’da darbe sonrası seçimle Çiftçi Partisi (BZNS) 1919’da yönetime gelir. Aleksandır Stambolivski’nin liderliğindeki hükumet bu süreçte Müslüman nüfusa karşı ılımlı politikalar izleyecektir.
9 Haziran 1923’te Çiftçi Partisi hükümeti zorla değiştirilirken Stambolivski öldürülür.
Aleksandır Tsankov öncülüğünde Demokratik Uzlaşma Partisi ise iç politikada milliyetçi çizgide azınlıklara karşı sert tavır izleyecektir.
Pomak köylerinde Bulgar okulları açılacaktır. Rodoplar’da Pomaklar arasına Trakya’dan gelen Bulgar göçmenleri iskân ettirilirken yerli halk bu durumdan hoşnutsuzdur. Rodop ve çevresi artık asayiş sorunlarının odak noktasıdır.
Demokratik Uzlaşma Partisi’ni darbeyle yıkarak başa geçen Albay Kimon Georgiev 19 Mayıs 1934 ile 22 Ocak 1935 arasında Zveno hareketini yönetmekle birlikte başbakan olur. Otoriter bir rejim kurulması için çalışır. Zveno yönetimi bir diktatörlüğe dönüşür.
22 Ocak 1935’te Georgiev ve hükümeti iktidardan uzaklaştırılır. Buna rağmen ülkeyi 1944 yılına kadar ordu yönetecektir.

Darıdere göçmenlerinin çoğu 1934 Kasım ayından başlamak üzere 1938’lere kadar çoğu Bulgaristan’dan Yunanistan sınırına oradan Türkiye’ye yasa dışı yollardan kaçarak gelmiştir.
---

Köseoğlu, Mehmet. (2017), “Darıdere Pomakları’nın Nüfus Kayıtlarında Bafra’ya Zorunlu Göçü,” Geçmişten Günümüze Göç, Ed. Osman Köse, Canik Belediyesi Kültür Yayınları, Cilt: 3, (s. 2155-2160), Samsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder