26 Nisan 2019 Cuma

Bir Dönemin Gündelik Yaşamında Radyo


Bir Dönemin Gündelik Yaşamında Radyo

Asker Kartarı, İletişim Araştırmaları, 2004, 2, (2), (s. 143-146)

Radyo tarihini incelerken, genellikle temel sorun insanların radyo ile olan ilişkisini, onun dinleyicilerinin gündelik yaşamını nasıl etkilediğini ortaya çıkarmaktır (s. 143).

Falkenberg'in çalışması (…) doğrudan "izleyici algısı" üzerine yoğunlaşıyor. Yazar, izleyicinin bir iletişim aracı olarak radyoyu nasıl algıladığını, nasyonalsosyalist radyo programlarını dinlemenin, başlıktaki "radyo dinleme"nin, onlar için ne demek olduğunu, izleyicilerin hayat hikâyeleri üzerinden yeniden kurarak somutlaştırıyor.

İzleyicinin hayat hikâyesinden yola çıkarak araştırmanın sınırları içindeki dönemin gündelik yaşamını ortaya koymak ve radyo dinlemeyi irdelemek gibi bir amaca ulaşmak birçok zorluğu da beraberinde getiriyor.
…diğer taraftan izleyicinin yaşadığı tarihsel süreçlerin ampirik olarak değerlendirilmesinin imkansızlığı, / s. 144

Falkenberg, 1933 - 1939 yılları arasında Nazi propagandasının gittikçe yoğunlaştığı programları dinlemenin izleyicide "olayların geçtiği yerde olma ve olayları birlikte yaşama" hissi uyandırdığını, izleyicinin, çeşitli vesilelerle "dinlediklerini gösterme" eğiliminde olduğunu yazıyor (s. 145).


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder