5 Ekim 2023 Perşembe

Haçlı Kronikleri ve Batı Kaynaklarına Göre Kutsal Mızrak Efsanesi

 

Haçlı Kronikleri ve Batı Kaynaklarına Göre Kutsal Mızrak Efsanesi

 

14 Haziran 1098 tarihinde Antakya’da Aziz Petrus Kilisesi’nde ortaya çıkarıldığı ileri sürülen ve “Kutsal Mızrak” veya “Longinus Mızrağı” diye tanımlanan bir mızrağın, I. Haçlı Seferi sırasında cereyan eden Antakya Kuşatması’nın seyrini değiştirdiği iddiasını taşımaktadır.

 

…makalede Kutsal Mızrak hadisenin ortaya çıkışı, haçlı askerleri üzerindeki etkisi, mızrağın orijinalliği meselesi ele alınmış ve hadisesinin “dini bir kurgu” dan ibaret olduğu görüşü desteklenmiştir.

 

“Mauritus Mızrağı”

Roma-Germen imparatorluğunun mirasları arasında yer alan mızraktır

 

“Köylü Haçlı Seferi” olarak adlandırılan I. Haçlı Seferi, Ağustos 1099’daki Askalan Savaşı’na kadar sürmüştür.

"Kutsal Mızrak" ya da "Longinus Mızrağı" adı verilen ve kutsiyet atfedilen bir eşyanın bulunduğu iddia edilerek bu hadise, din adamları ve askeri sorumlular tarafından bir motivasyon aracı olarak kullanılmıştır.

 

Hıristiyan geleneği İsa’nın çarmıha gerilişi sırasında Longinus adında Romalı bir yüzbaşının ona bir mızrak sapladığı rivayetini içerdiği için, bu mızrağa “Longinus Mızrağı” da denilmektedir.

 

Papa II. Urbanus’un 1095 yılının Kasım ayında Clermont Konsili'ndeki çağrısı sonrasında başlatılan I. Haçlı Seferi, 1096 yılının Mayıs ayında Pierre I'Ermite idaresinde bir ordunun harekâta geçmesiyle fiilen başlamış ve 1099 yılında Kudüs'ün Latin orduları tarafından ele geçirilmesine kadar devam etmiştir.

 

Avrupa'da yaşanan açlık, hastalık, toprak azlığı, ücretli askerlik anlayışı ve yoksulluk Haçlıları savaş alanına iten bir güç olarak ortaya çıkmaktadır

 

I. Haçlı seferine katılan din adamlarından biri olan Peter Bartholomaeus

Aktarılanlara göre Peter rüyasında Havari Andreas’ı gördüğünü iddia etmiş

Bu rüyanın Haçlılar arasında kulaktan kulağa aktarılması sonrasında Haçlılar üç gün oruç tutarak mızrağın bulunmasına hazırlanmış

…bulunduğu iddia edilen mızrağın Haçlı askerlerine tek tek gösterilmesiyle ordunun motivasyonu artırılmış ve öyle ki askerler, Hz. İsa’nın kendilerine yardıma geldiğine inanarak ilahi yardım ve koruma hususunda şeksiz şüphesiz kanaat getirmişlerdir.

 

İstek, Gülşen (2019), Haçlı Kronikleri ve Batı Kaynaklarına Göre Kutsal Mızrak Efsanesi, Tarih Okulu Dergisi, Yıl: 12, Sayı: 43, s. 1365-1383

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder