Necmettin Giritlioğlu - Avcılık ve Av
Aletleri - 1
Doğu Karadenizde: Avcılık ve
Av Aletleri (s. 357-358)
Necmettin Giritlioğlu
Doğu Karadenizin bilhassa
Rize - Sarp arasını folklor ve etnografya bakımından elimden geldiği kadar
tanıtmaya çalışacağım.
takip ettiğim plân
1. Avcılık ve av âletleri
2. Ziraat ve ziraat âletleri
3. Nişan ve düğün (Evlenme)
4 . Aile hayatı ve
faaliyetler
5. Muifak âletleri ve
eveşyası
6. Yapı (bina) şekilleri
7. Halk tababeti
8. Bunların haricinde kalan
örf ve âdetler.
Avcılık
a) Kuş avı;
Bunu da iki kısımda inceliyeceğiz.
1 Süs için avlanan kuşlar;
2 Yemek için avlanan kuşlar.
b) Hayvan avı;
c) Balık avı.
Avlanma usulü (…)
…
Necmettin Giritlioğlu - Avcılık ve Av Aletleri - 2
Doğu Karadenizde: Avcılık ve
Av Aletleri 2 (s. 426-427)
Necmettin Giritlioğlu
Yemek için avlanan kuşlar
Kışın etrafta kar bulunduğu zamanlarda çulluk ve yaban
ördekleri daima sulak ve karın tutmadığı yerleri ararlar ve bilhassa gece
akşamdan yatsıya kadar böyle yerlere inerler. Bu vaziyetten haberdar olan muhit
avcıları mevki yerleri seçip kendilerine bir siper bularak beklerler.
Rize - Sarp arasında hep aynı formalite ile avlanan
bıldırcınların avlama zahmeti — kanaatimce — pahalarına asla mukabil olamıyor.
Fakat bu avcılığın zevk tarafı muhiti bir sal halinde kendine doğru
sürüklemiştir.
…
Necmettin Giritlioğlu - Avcılık ve Av Aletleri - 3
Doğu Karadenizde: Avcılık ve Av Aletleri 3 (s. )
Yemek için avlanan hayvanların sayısı gayet azdır. Avlama
usulleri de basittir. Bunlarda: Karakeçi, geyik, tavşan.
Karakeçi, yaylaların sarp kayalıklarında dolaşan
ehlileşmemiş bir hayvandır.
Muhit halkı geyik etini mukaddes addeder ve avlanan geyiğin,
eti bütün mahalleye yemeleri için dağıtılır. Derisi de namaz kılmada seccade
olarak kullanılır.
Tavşan: Bu hayvan nadiren yemek için avlanır. Eti de pek
makbul değildir. Çok zamanlar tarlalarda ekinlere musallat olduğundan /
avlanır.
…
Necmettin Giritlioğlu - Avcılık ve Av Aletleri - 4
Doğu Karadenizde: Avcılık ve Av Aletleri 4 (s. 542-543)
Muhlim balık avcılığını ilk iki büyük kısma ayırmak lâzım:
1. Tatlı su balıklarının avlanması,
2. Deniz balıklarının avlanması.
1. Tatlı su balıkları birkaç usulle avlanır:
a. Elle, b. Saçma ile, c. Hususi surette hazırlanan ağla, d.
Olta ile, e. Zehirliyerek f. Sürme ile, g. Bomba ile, h. Lesa,
Hususi suretle hazırlanan ağla balık avlama.
Muhitte buna (Hubeki) dedikleri de olur. Yine huni şeklinde
işlenmiş ağdır. Fakat bu sefer ağzında bir yamuk taksimatı yapılmış yan
kenarlar birer sopaya göz göz bağlanmış sapalar da 1,5 m, boyundadır. Ağ ancak
50 cm’lik yere gelir, gerisi el tutmak içindir. Paralel kenarlardan üstü
serbest bırakılmış alt kenara kurşun- dizilmiştir. Tatlı su 'balıkları avlamada
bu çak işe yarar. Sapalardan tutulup balığın geleceği yerlerde ağ bir — ağzı
açık— torba şeklinde yerleştirilir. Balık ağı görmeden koninin içine girer.
Geri dönüp çıkıncaya kadar sapalar bir araya getirilip kaldırılır ve balık da
ağda kalır.
Sürme İle balık avlama.
Sürme deniz balık ağlarına benzer. Yalnız 6-7 metre düzgün
normal bir ağaca üst kısımları bağlanmıştır. Sürmeyi (tutan, derenin bir
kıyısından gider ve dereyi böylelikle tararlar sürerler.
Lesa ile balık avlama.
Lesa: Fındık çubukları alınır ve iki ucundan bir de
ortasından konulan kuşaklara teker teker bağlanır. Baş taraftaki kuşak düz
duracak, kuvvetlicedir. Ortadaki, orta sondaki esnektir ve bu tamamen daire
şeklinde bükülür. O zaman son tarafları torba gibi olur. Derede daralarak
dizilen taşların ağzına lesa yerleştirilir. Lesanın altından balık geçemeyecek
şekilde kapanacaktır. Ön tarafta lesanın ön kuşağını aşan su çubuk aralarından
orta kuşağa gelinceye kadar akacaktır (arkası kalkık olacak). Suyun akıntısına
uyup gelen balık, su çubuklardan boşanınca torba şeklindeki arka kısımda
kalacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder