Kasaplık Aletleri
Priscilla Mary Işın
1582 ve 1720 tarihli iki minyatürde ve 17 veya 18. Yüzyıla
ait olduğu sanılan bir albümdeki resimde görülen uzun ve ışıl ağızlı, dümdüz
küt uçlu bıçak tipi oldukça dikkate değerdir. Kasapların kullandıkları diğer
aletler satır, balta, bıçak, masat, çengel, yağrık (et kütüğü), terazi, kasap
süngeri ve tel dolaptır.
…sokaklarda dolaşarak et satan “çeyrekçi”ler.
Salhaneler
…hayvan kesiminin şehir dışındaki devlet kontrolündeki
salhanelerde yapılması gerekiyordu.
19. yüzyıla gelince biri Yedikule’de diğeri Çatladı
Kapısı’nda İstanbul’da özel olarak inşa edilmiş iki resmi salhane vardı.
Salhaneden getirilen yüzülmüş koyunlar, kasaplar tarafından
satırlarıyla ile ikiye ve dörde bölünürdü
Satır
Lehce-i Osmanî’de satır için “Keskin alet, büyük enli bıçak”
tanımı verir
Kasap dükkanlarında yüzülmüş hayvanları parçalayanlara
“satırcı” denilirdi.
Osmanlı döneminde satır şekilleriyle ilgili olarak en eski
kaynağımız, ikisi minyatür olan üç resimdir.
1582 tarihli minyatürde de, üç kasaptan sadece birinin
elinde bu tür bir satır tuttuğuna bakılırsa, ustalara özgü bir alet olabilir.
Balta
Kamûs-ı Türkî’de “aşçı baltası”, “et kesmeğe mahsus enli ve
kısa saplı balta” olarak tanımlanmakta
Bıçak
Masat
diğeri adı “bileği demiri” idi.
süslü bir masatın tepesinde de iki dilimli halka bulunuyor,
ayrıca sapına birçok masatta görüldüğü gibi küçük halkalar geçirilmiştir
Yağrık (et kütüğü)
Kasap çengelleri
Terazi
Evliya Çelebi, kasapların pirinç kefeli terazi
kullandıklarını anlatır.
Kasap süngeri
Pisliğinden dolayı pis veya utanmaz anlamına gelen “kasap
süngeri ile silinmiş yüz” deyiminin ortaya çıkmasına neden oldu.
Tel dolap
…
Işın, Priscilla Mary (2011), Kasaplık Aletleri, Acta
Turcica, Yıl: 3, Sayı: 2
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder