Tarikat Kültüründen Bir Kesit Osmanlı Mimari
Süslemesinde Karpuz ve Karpuz-Bıçak Tasvirleri
Osmanlı döneminde başkent ve
taşradaki bazı yapıların duvar ve tavanlarında yer alan bir grup karpuz ve
karpuz-bıçak tasvirleri
Genel olarak tepesi kesilerek,
bir dilimi çıkarılmış karpuz ve bıçak/bıçaklar bu kompozisyonların ana resim
elemanlarıdır.
(Karpus) Farsça harbuz,
Latince karpos olan ve Türkçeye bu iki dilden ses değişikliğine uğrayarak
geçer…
DLT’de “Büken” olarak
isimlendirilen karpuzun Uygur Türkleri’nin ziraata başlamalarıyla ekiminin
yapıldığı bilinir.
14. yüzyılda Türkmen şeyhi
Hamza Baba, Kitâbü’l-Usûl adlı eserinde “Bir çekirdekten meydana gelen karpuzun
hikâyesine yer verir
Alevi ve Bektaşilerin
Muharrem oruçlarında / karpuz yemedikleri bilinir
Anadolu’da Alevi çevrelerde… Hz.
Muhammed ile Ali’nin aynı nurdan yaratıldıklarına inanılır / Buna göre Hz.
Muhammed bu meyvelerin kabuğunu, Ali ise bunların içini yani özünü oluşturur
…rüyada karpuz sağlamlığa,
hasta için şifaya; karpuzun özü ve göbeği anlayışa, sezgiye ve ilme; sarı tatlı
karpuz, hayır ve iyilikle anılan, arkasında güzel hatıralar bırakmış kişilere
yorulur
Güney Anadolu bölgesi
Türkmenleri arasında rüyada üzüm ve karpuz yemek, yağmur yağacağına işarettir
yani bolluk ve bereket anlamı vardır
Adana’da karpuz kesilirken,
önce baş tarafı yuvarlak olarak bölünür, burayı yiyen kişinin babasının
öleceğine inanılır
Kars’ta ise doğumdan kırk gün
sonra çocuğu ve anneyi temizleyip, hastalıklarından, uğursuzluklardan uzak
tutmak amacıyla kırklama yapılır. Bunun için kullanılacak kırk suyuna birtakım
nesneler atılır. Bunlar arasında taş, metal yüzük ve para, buğday, arpa,
fındık, fasulyenin yanı sıra karpuz çekirdeği de vardır
Denizli yakınlarındaki
Baklan’da sarılık olana karpuz kabuğundan idrar içirilir
…cami, türbe, konutlarda
karpuz ve karpuz-bıçak tasvirlerinin yer aldığı çok sayıda örnek vardır.
(ev, konak, köşk, saray vs)
…duvar ve tavanlara işlenen karpuz tasvirlerinin daha çok yemekle bağlantılı
olarak iştah açıcı görünümleriyle tasvir edildikleri anlaşılır. Bu resimlerin
bir kısmının, söz konusu yapıların yemek salonlarında yer alması da bu fikri
destekler.
Bektaşi ve Alevi inancının
yerleştiği bölgelerde yer alan bu yapılardaki resimlerin 18. yüzyıl ortalarından
itibaren görülmeye başlandığı anlaşılır.
…
Altier, Semiha (2021), Tarikat Kültüründen Bir Kesit:
Osmanlı Mimari Süslemesinde Karpuz ve Karpuz-Bıçak Tasvirleri, Türk Kültürü ve
Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, Sayı: 100, s. 397-426
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder