Baltaya İmzasını Atan Usta Sıcak Demircilik ve
Dövme Kastamonu Baltası Üzerine Bir Araştırma - FE
Gül Özsan
Görüştüğüm atölye
sahiplerinin ve ustaların belirttiklerine göre Küçükpazar ve Mahmutpaşa’da
belli meslekler Rum ve Ermeni ustalar tarafından yapılıyordu. Sedef
kakmacılığı, İstanbul aynalarını, kadınların pek rağbet ettiği küçük fildişi,
sedef ve gümüş kutuları yapanlar bu ustalardı.
MS 11. yüzyıldan önce demir
daha çok mutfak araçları, zırh ve silah, yapımında kullanılıyordu. Demir
işlerinin de çoğu, el körüklerinin kullanıldığı ocakta ısıtılıp örs üzerinde
çekişle dövme tekniğiyle yapılıyordu. Ortaçağ’ın sonlarına doğru demirin mimaride
ve süs eşyalarında kullanılma oranı da arttı.
sıcak demircilik / cakta kor
haline getirilen demir, örs üzerinde çekiçle dövülerek biçimlendiriliyor. Daha
sonra malzeme sertleştirilmek üzere suya daldırılıyor.
Görüştüğüm ustalar Türkiye’de
yirmiden fazla balta çeşidinin olduğunu söylüyorlar…
19601ı yıllarda Küçükpazar’ın
baltalarının çok tanındığını anlatıyorlar. Çok uzak yerlerden Küçükpazar’a
balta almaya gelinirmiş.
Demirin şekillendirilebilmesi
için önce ocakta ısıtılması gerekiyor. Demirin ısıtılması işine “tavlama”
deniyor.
Demir kıskaçla örsün üzerine
getirilen ısıtılmış demir, çekiş ve balyozla dövülüyor. Demire esas şekli veren
balyoz olmakla birlikte, balyozun istenmeyen darbelerini düzeltmeyi ve balyoza
vurulacak yerleri göstermeyi çekiç sağlıyor.
baltanın hızla dönen daire
biçimindeki “tırtıklı” taşta biçiminin düzeltilmesi, keskinleştirilmesi ve
siyah renginin ağartılarak parlatılması işi kaba tesfiye (taşlama ya da
ağartma) olarak adlandırılıyor.
Kızgın demirin suya batırılıp
çıkarılarak sertleştirilmesi işine “su verme (sulama)” deniyor. Bu iş önce
baltanın çelik ağzının sertleştirilmesi amacıyla yapılıyor. Ancak hemen sonra
baltanın tümüne de su verilerek sertleşmesi sağlanıyor. Su vermenin demirciliğin
en önemli becerisi olarak anlatılıyor. Sulamayı iyi yapan bir kişi, gerçek
anlamda usta kabul ediliyor.
Suda az tutulduğunda
istenilen sertlik tutturulamıyor ve bu tür baltalar kısa sürede eğiliyor. Suda
belli bir süreden fazla tutulduğunda ise aşırı sertleşme nedeniyle kırılabilme
olasılığı artıyor.
Baltanın yüzeyi, parlak ve
pürüzsüz hale getirebilmek için, küçük taş makinesine takılan daire biçimindeki
keçeyle parlatılıyor.
…demirin soğumaması ve sık
sık tavlanması için örsün ocağa yakın olması gerekiyor.
Üzerinde rahat çalışabilmesi
için örsün, ustanın göbek hizasında olması sağlanıyor.
Nalcı örslerinin daha küçük
olduğu, demircilerin kullandığı örsün genellikle 50 ile 80 kg arasında olduğu
belirtiliyor. Örsün sivri ucu ve üzerindeki her iki delik, keser yapımında
kullanılıyor.
Çeliğin suya batırıldığı
(sulandığı) kaba yalak deniyor.
Balta yapımına başlamadan
önce, kullanılacak tüm aletler balyozcu tarafından örse bitişik bir tezgâh
üzerine konuyor.
(demir), kıskaçla tutularak
ocakta tavlanıyor.
İstenilen tav rengi
yakalandığı anda (sarı kırmızı renk), kıskaçla tutulup ocaktan çıkarılıyor. Örs
üzerinde el çekiciyle vurularak istenilen kovan biçimine getiriliyor.
Kovan / yan baskı aletiyle
Kastamonu baltasına ait kovan şekli veriliyor. Bu işleme “kalıplama” deniyor.
Kovanın iki ucu kaynakla
birleştiriliyor.
…balta büyüklüğünde bir demir
parçası, tavlama kıskacıyla tutularak ocakta tavlanıyor.
…balyozla dövülerek bu demir
parçasına kaba balta şekli veriliyor. Buna “balta taslağı” deniyor.
…uzun bir çelik parçası,
ocakta tavlanıp örs üzerinde keskiyle balta ağzı uzunluğunda kesiliyor.
Kaynak aşamasında; balta,
kovan, balta taslağı ve çelik ağız kaynakta birleştiriliyor.
Tek parça durumuna gelen
balta, tavlama kıskacıyla tutularak, kovan kısmı dışarıda bırakılarak yeniden
tavlanıyor. Örs üzerinde dövülerek kaynak yerleri kapatılıyor ve daha ince
şekillendiriliyor. Bu işlem, el çekici, düz baskı aleti, yan baskı aleti ve
balyozla yapılıyor. Bu aşamada “ocak perdahı” olarak adlandırılıyor.
…kovanın son düzeltilmesi
yapıhyor. Buna “doğrultma” deniyor. Balta yüzeyinin düzgün olup olmadığı son
kez kontrol ediliyor. Bu işleme de “gönyeleme” adı veriliyor.
Taşlama ve tesfiyeden sonra /
sulama işlemine geçmeden önce ocakta yalmzca baltanın ağzım tavlıyor. Sonra
baltamn tavlanmış ağzına sabun sürüyor. Bu işlem, su verildikten sonra balta
ağzımn sertlik derecesini
gösteren “meneviş” ve “ayva sarısı” renginin kolayca seçilebilmesi için
yapılıyor.
…
Özsan, Gül (2008), Baltaya İmzasını Atan Usta Sıcak
Demircilik ve Dövme Kastamonu Baltası Üzerine Bir Araştırma, folklor/edebiyat,
cilt: 14, Sayı: 56, s. 261-276
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder