19 Ekim 2019 Cumartesi

Modern Olimpiyat Oyunlarında Türkiye'nin Güreşte Elde Ettiği Sonuçların İncelenmesi

Modern Olimpiyat Oyunlarında Türkiye'nin Güreşte Elde Ettiği Sonuçların İncelenmesi


Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından organize edilen olimpiyat oyunlarında güreş dalı üç kategoride düzenlenmektedir. Grekoromen stil 1896 yılında, serbest stil ise 1904 yılında oyunlara dâhil edilmiştir. Kadınlar kategorisi ancak 2004 yılında olimpiyatlara dâhil olabilmiştir.

…serbest stilde Türkiye’yi temsil eden 98 milli güreşçinin 18’i altın 12’si gümüş 9’u bronz olmak üzere toplamda 39 madalya; grekoromen stilde Türkiye’yi temsil eden 86 güreşçinin 11’i altın, 6’sı gümüş, 7’si bronz olmak üzere toplam 24 madalya kazanmıştır…

Elde edilen sonuçlara göre Türkiye’nin 2016 yılı itibariyle serbest stil en iyi ülkeler sıralamasında 3. sırada, grekoromen stil en iyi ülkeler sıralamasında ise 6. olduğu görülmüştür.

…olimpiyatlar, M.Ö. 776 ve M.S. 392 tarihleri arasındaki dönemde Antik Olimpiyat Oyunları; 1896 yılından günümüze kadar gelen dönemde ise Modern Olimpiyat Oyunları olarak bilinmektedir.

Modern olimpiyatlar 1896 yılında başladığında 14 ülkenin katıldığı toplam 43 branş bulunmaktayken, 2016 Rio Oyunlarına 207 ülke 306 branşta katılmıştır. Bu branşlar içerisinde en eski ve en köklü olanların başında güreş gelmektedir.

Güreş; İki kişinin belirli kurallar dâhilinde ve belirli bir alan üzerinde herhangi bir araç kullanmaksızın teknik, beceri, psikoloji, güç ve zekâlarını kullanarak birbirlerini yenmek için uğraştıkları bir yakın mücadele sporudur (Arslan, 1984, 4).

Türkler güreşi ‘’ata sporu’’ olarak görmektedirler. Türkiye Güreş Milli Takımı, Modern Olimpiyat Oyunlarıyla 1924 yılında tanışmıştır.

Serbest Stil: İki sporcunun ya da iki insanın belirli boyutlardaki minder üzerinde; araç kullanmaksızın Uluslararası Güreş Federasyonu kurallarına uygun biçimde, teknik, beceri, kuvvet ve zekâlarını kullanıp vücudun tüm bölgesiyle tutuş yapılarak birbirlerine üstünlük kurma mücadelesidir.

Grekoromen Stil: Güreşçilerin ayak bileklerinden bele kadar olan bölgelerinin kullanılmadan sadece bel ve bel bölgesinden yukarı kısımlarının tutularak yapılan, belin üst tarafıyla oyunun taktik edildiği ve göğüs göğüse mücadelenin ön planda olduğu bir güreş stilidir.

Eski oyunlar her dört yılda bir aynı yerde tekrarlanırken, Modern olimpiyatların her dört yılda bir Dünya’nın bir başka köşesinde ve şehrinde organize edilerek tüm dünyanın ortak malı olduğu vurgulanmaktadır.

Olimpiyat bayrağı; beyaz zemin üzerine iç içe geçmiş 5 ayrı renkteki halkadan oluşmaktadır. Bu renkler önceleri kıtalara göre değerlendirilmiş, mavi halka Avrupa, siyah halka Afrika, yeşil halka Avustralya’yı, kırmızı halka Amerika’yı, sarı halka ise Asya’yı temsil etmekteydi.
Bu beş renk ilk olimpiyatlara katılan ülkelerin bayrak renklerinden oluşuyordu.
Olimpiyat meşalesi sürekliliği simgeler.

Bir spor dalının Olimpiyat oyunlarına katılabilmesi için en az 25 ülkede oynanması şarttır (s. 6).

Güreş
M.Ö. 776 yılında başlayan Antik olimpiyat oyunlarının 18.sinde (M.Ö. 708) programa dâhil edilen güreş; pentatlonun koşu, uzun atlama, disk atma ve cirit atmadan sonra en belirleyici disiplini olmuştur. Yunanca da beş anlamına gelen ‘’penta’’ kelimesinden türeyen pentatlon çok kısa zaman içerisinde olimpiyatların en gözde sporu haline gelmiştir. Daha sonraları pentatlondan ayrılarak olimpiyatlarda bağımsız bir spor dalı olarak karşımıza çıkan güreş o dönemlerde yağlı vücutlarla yapılmaktaydı ve amaç rakibin sırtının üç defa yere getirilmesi idi.

1896 yılında yeniden başlayan modern olimpiyatların ilki olan Atina oyunlarında güreş programa dâhil edilmiş olup grekoromen stilde müsabakalar yapılmıştır. 1900 Paris oyunlarında güreş, programa dâhil edilmemiştir. 1904 St. Louis oyunlarında serbest güreş olimpiyat oyunlarına ilk kez dâhil edilirken 1908 Londra oyunlarında hem serbest hem grekoromen güreş müsabakaları yapılmıştır. 1912 Stockholm oyunlarında sadece grekoromen güreşe yer verilirken, 1920 Anvers oyunları dâhil olmak üzere, sonra yapılan tüm oyunlarda hem serbest hem grekoromen güreş olimpiyat oyunları programında daimi olmuştur (https://www.olympic.org/wrestling-greco-roman).

Etimolojik olarak güreş; Kaşgarlı Mahmut’un XI. asır Divan-ü Lugat-it Türk adlı eserinde “Çalış” ve “Çelme” kelimesinin karşılığı olarak “küreş” diye tanımlanmıştır. Aynı sayfada “çalışçı” kelimesi “küreşçi” olarak açıklanmıştır. Bu büyük yazar eserinin bir başka yerinde “Kız ila küreşme kısrak ile yarışma” diye bir deyişle örnekleme yapmaktadır. Aynı dönemlere (XI. Asır) tekabül eden ve temel eserlerden biri olan Kutadgu Bilig’de Yusuf Has Hacip; “Güreş” sözcüğünün karşılığı olarak “Küreşmek = Boğuşmak” olarak vurgulamaktadır (s. 7).

Bunlar arasında özellikle Eski Mısır’da, Beni-Hassan’ın mezarında bulunan ve 400 çift güreşçiyi temsil eden çizimler en önemli izlerdir. Bu çizimler Eski Mısır’daki güreşçilere, güreş kurallarına ve hakem varlığına tanıklık etmektedir (s. 8).

Güreş, roma tarihçisi Classius Dio’ya göre; Romalıların askeri başarısının kökeniydi.
…alman sanatçı Albert Dürer tarafından 1512 yılında güreş el kitabı yayınlanmıştır.

Profesyonel güreş adı altında 1830 yılında Fransa’da güreş müsabakaları yapılmıştır.
Avrupa’ya yayılıp hızla popülerleşmiş ve güreş müsabakaları düzenlenmeye başlanmıştır. Bu profesyonel güreş müsabakalarını 1898 yılında yapılan resmi olmayan Dünya şampiyonası turnuvası takip etmiştir. Bu şampiyonada Fransız Paul Pons ilk gayri resmi dünya şampiyonu ilan edilmiştir. Diğer gayri resmi dünya şampiyonları; Türk Kara Ahmet, Bulgar Nikola Petrov’dur. 19. Yüzyılın sonunda profesyonel güreş Avrupa’nın en meşhur en moda sporuydu.

Gılgamış Destanı, Oğuz Kağan yazıtları ve Dede Korkut hikâyeleri güreşle ilgili hikâyeler ve efsanelerden bahseder.

Türk güreşleriyle ilgili ilk belgeler yeni Çin kaynaklarında ve vesikalarında görülmektedir.

Türkler çıplak güreşmez.
…geleneksel tarzda yapılan Türk güreşlerinin hepsinde müzik bulunmaktadır.

Eski Türklerin düğün toylarında, nevruz bayramında, zafer şölenlerinde güreştikleri ve bu güreşlerin Anadolu ve Türklerin yaşadığı diğer bölgelerde hala sürdüğü bilinmektedir.

Birçok yerde bir süre öncesine kadar güreş yapmayan, ata binmeyen gençlere kız bile verilmemekteydi (s. 11).

Türkler gittikleri yere karakucak (harman) güreşini de götürmüşlerdir. Anadolu’da ve bazı Türk bölgelerinde karakucak güreşleri hala yapılmaktadır.

Avrupa’ya 1896 yılında ilk giden Türk güreşçi olarak bilinen Koca Yusuf, ‘’Kuvvet Birimi’’ ve ‘’Korkunç Türk’’ olarak anıldı.

Türklerin grekoromen güreş ile tanışması ancak 1896 yılında Avrupa güreşine giden Koca Yusuf ile olmuştur.

Grekoromen sadece bir güreş türü değil aynı zamanda eski yunan ve roma topluluğunun ortak kültürlerini temsil eder. Grekoromen güreş ilk çağ sonlarına doğru batıda Cebelitarık Boğazından, doğuda İndus Nehrine kadar uzanan coğrafyada uygulanırdı.

…grekoromen güreşin ilk Avrupa şampiyonası ‘Orta Avrupa Şampiyonası’ adı altında 1897 yılında düzenlenmiş olup ilk Avrupa Şampiyonu olan güreşçi Rus Hackenschmidt ilan edilmiştir. İlk grekoromen güreş dünya şampiyonası ise 1904 yılında düzenlenmiştir.

Serbest güreş Dünya’nın pek çok bölgesinde amatör olarak yapılan güreş türüdür.

…ilk şampiyonalardan günümüz şampiyonalarına dek defalarca sıklet değişikliği yapılmıştır.

2016 olimpiyat oyunlarında grekoromen, serbest ve bayanlarda 6’şar sıklet yer almıştır.

2016 Rio olimpiyatları grekoromen sıkletleri; 59, 66, 75, 85, 98 ve 130 olarak 6 sıklet belirlenirken, serbest stil sıkletleri ise; 57, 65, 74, 86, 97 ve 125 olarak yine 6 sıklet belirlendi.

Türkiye güreş milli takımı ise ilk olarak 1924 yılında Paris Olimpiyatları’nda boy göstermiştir. Paris’e giden toplam 40 sporcunun 5’i güreşçilerden oluşmaktaydı. Türk güreşinin ilk olimpiyat temsilcileri; Mazhar Çakın, Fuat Akbaş, Tayyar Yalaz, Dürrü Sade ve Seyfi Cenap Berksoy olmuşlardır. Dürrü Sade sakatlığı sebebiyle mindere çıkamamıştır. Mazhar Çakın, Fuat Akbaş ve Seyfi Cenap ilk karşılaşmalarında elenirken, Tayyar Yalaz iki tur geçtikten sonra kolundan sakatlanarak çekilmek zorunda kalmıştır (s. 18).

1896 Atina Oyunları
Deliormanlı Pehlivan Koç Mehmet, bayram güreşine gider gibi gitmiştir, ancak gerekli izin yazıları ve evraklar konusunda sıkıntı çıktığı için organizasyon komitesince güreşmesine izin verilmez.
Alman atlet Carl Schuhmann ilk olimpiyat şampiyonu olan güreşçi olarak kayıtlara girmiştir.

1900 Paris Oyunları
Güreş program dışı kalmıştır.

1904 St. Louis Oyunları
Sadece Serbest kategoride 7 sıklette düzenlenen bu oyunlara Amerika’dan 48 güreşçi katılmış olup başka hiçbir devlet adına güreşen sporcu olmamıştır. Amerika şampiyonası gibi yapılan bu olimpiyatta 7 altın, 7 gümüş, 7 bronz olmak üzere toplam 21 madalya ABD hanesine yazılmıştır (s. 21).

1908 Londra Oyunları

1912 Stockholm Oyunları

1920 Anvers Oyunları

1924 Paris Oyunları
…beş güreşçi, grekoromen stilde Türkiye’yi temsil etmiştir.
Türk güreşçileri 2 galibiyet 4 mağlubiyet almış olup toplam 6 maç yapmışlardır. Güreşçilerin aldıkları sonuçlar şu şekildedir;
Mazhar Çakın 58 kg’da ilk tur müsabakasında elendi.
Fuat Akbaş 67.5 kg’da ilk karşılaşmasında elendi.
Tayyar Yalaz 75 kg’da ilk tur İspanyol’u ikinci tur Fransız’ı yendikten sonra sıkletinin şampiyonu Finli A. Richard Lindfors ile yaptığı üçüncü güreşinde kolundan sakatlanmasına ve kendisine yapılan ısrarlara rağmen tek koluyla güreşe devam etmiş ve maçı 2-1 kaybetmiştir. Elenmemesine rağmen kolundaki ciddi sakatlık nedeniyle doktorlar güreşmesine kesinlikle izin vermeyince güreşlerden çekilmek zorunda kaldı ve dereceye giremedi.
Dürrü Sade 75 kg’da sakatlığı nedeniyle müsabakalara çıkmamıştır.
Seyfi Cenap Berksoy 82.5 kg’da ilk tur müsabakasında elendi (İstanbulluoğlu 2008).

1928 Amsterdam Oyunları
Oyunlara Türkiye, grekoromen stilde 6 güreşçi ile katılmıştır.
Şampiyonada Türk güreşçileri 10 galibiyet 15 mağlubiyet almış olup aldıkları sonuçlar şu şekildedir;
Burhan Conker 58 kg’da Hollandalı Van Maaren ile Danimarkalı Andersona yenilerek elendi.
Saim Arıkan 62 kg’da Yugoslav Milovancev ve Portekizli Aranjo’yu yendi.
Mısırlı Kemal ve İtalyan Gerolamo Quaglia’ya yenilerek 6. Oldu.
Tayyar Yalaz 67.5 kg’da Polonyalı Blazca, Yunan Pavlidis, Estonyalı Kap’ı hükmen yendikten sonra Çek Vladimir Vavra’ya galip geldi. Final turunda Alman Eduard Sperling’e, Macar Lajos Keresztes’e ve Finli E. V. Vesterlund’a yenilerek sıkletinde 4. Oldu.
Nurettin Boytorun 75 kg’da Danimarkalı Johannes Jacobsen’ yenildi, Alman Simon’u ve İsviçreli Frey’i sayı ile yendi. Son maçında Belçikalı Jean Saenen’e yenilerek 7. Oldu.
A. Şefik Bey 82.5 kg’da Fransız Clody ve Mısırlı İbrahim Mustafa’ya yenilerek elendi.
Mehmet Çoban +82.5 kg’da Arjantin’li Bricla ve Danimarka’lı Emil Larsen’i yendi, Finli Hjalman Nyström ile Alman Georg Gehring’e yenilerek 7. Oldu (İstanbulluoğlu 2008).

1932 Los Angeles Oyunları
Türkiye bu oyunlarda yer almamıştır.

1936 Berlin Oyunları
Grekoromen ve serbest stilde 7’şer sıklet üzerinden yapılan müsabakalara 11 güreşçi ile katılan Türkiye, 14 sıkletin tamamında mücadele etmiştir. Türkiye güreş milli takımı; 21’i galibiyet, 23’ü mağlubiyet olmak üzere toplam 44 müsabakaya çıkmışlardır. Güreşçilerden, Yaşar Erkan, Mustafa Çakmak ve Mehmet Çoban hem serbest hem grekoromen stilde mücadele etmişlerdir.

Serbest güreş sonuçları;
Ahmet Çakıryıldız serbest 56 kg’da Alman Johannes Herbert’e 4:20’de tuşla yenildi. Japon Tambai’yi 2-1 sayıyla, İngiliz Gazot’yu 5:08’de tuşla yendi. Sıkletinin şampiyonu Macar Ödeon Zombori’ye 5:35’te tuşla yenildi ve altıncı oldu.
Yaşar Erkan serbest 61 kg’da Macar Ferenç Toth’a 13:25’te tuşla yenildi.
Belçikalı Riske’yi sayıyla yendi, Finli Kustaa Pihlajamaeki’ye 2:40’ tuşla yenilerek sekizinci oldu.
Sadık Soğancı serbest 66 kg’da ADB’li H. Devitt Strong’a sayıyla yenildi,
İsveçli Melin’i sayıyla yendi, Finli Hermann’i Pihlajamaeki’ye 5:25’te tuşla yenilerek elendi.
Hüseyin Erçetin serbest 72 kg’da Fransız Jean Jourlin’e yenildi, İngiliz W. Fox’u sayıyla yendi, son maçında sıkletinin şampiyonu ABD’li F. Wyatt Lewis’e 5:59’da tuşla yenilip yedinci oldu.
Mersinli Ahmet Kireççi serbest 79 kg’da Alman Schedler’i, İtalyan Ercole Gallegati’yi, İsveçli’yi, İsviçreli Erns Krebs’i sayıyla yendi. İkinciliği kazanan ABD’li Richard Lanrence Voliva’ya sayıyla yenilerek üçüncü oldu. Bu madalya Türk spor tarihinin ilk olimpiyat madalyası olmuştur.
Mustafa Çakmak serbest 87 kg’da İskoç Tomas Ward’ı yendi, İsviçreli Paul Daetwyler’e 4:40’ta tuşla yenilerek elendi.
Mehmet Çoban serbest +87 kg’da Belçikalı Sharlie’yi sayıyla yendi. Alman Gehring ve Estonyalı Kristjan Palusalu’yu sayıyla yenilerek elendi.

Grekoromen güreş sonuçları;
Hüseyin Erkmen grekoromen 56 kg’da Finli A. Vaeinoe Pertunen ve Çek Hyza’ya sayıyla yenilerek elendi.
Yaşar Erkan grekoromen 61 kg’da Danimarkalı Erland Nielsen’i 12 dakikada, Japon Yoşioka’yı 13:46’da, İtalyan Valentino Borgia’yı 11:50’de tuşla, Letonyalı Krisyanis Kundsinsi’yi sayıyla yenerek sıkletinde şampiyon oldu. Sadece Türk güreş tarihinin değil Türk spor tarihinin ilk olimpiyat şampiyonu unvanını kazandı. Memlekete döndükten sonra Atatürk’ten çeşitli ödül ve hediyeler alan Yaşar’ın çaresiz anlamına gelen soyadı ‘’naçar’’ Atatürk tarafından ‘’Erkan’’ olarak değiştirilmiştir (Atabeyoğlu 2003).
Saim Arıkan grekoromen 66 kg’da Belçikalı Aseller’i sayıyla yendi, Rumen Borlovan’a ve Estonyalı Voldemar Vaeli’ye sayıyla yenilerek elendi.
Nurettin Boytorun grekoromen 72 kg’da Çek Karel Zvonar’a sayıyla yenildi, Yunanlı Zakharias’ı sayıyla, İsviçreli Adolf Rieder’i 10 dakikada tuşla yendi. Finli E. Mauno Virtanen’e tuşla yenilerek sıkletinde altıncı oldu.
Adnan Yurdaer grekoromen 79 kg’da Mısırlı İbrahim Erabi’ye sayıyla, Sıkletinin Şampiyonu İsveçli İvan Jonasson’a tuşla yenilerek elendi.
Mustafa Çakmak grekoromen 87 kg’da Macar Gyula Bobis ve Çek Frantisek Mracek’i sayıyla yendi. Letonyalı Edwins Bietags’a 11:36’da tuşla yenilerek sekizinci oldu.
Mehmet Çoban grekoromen +87 kg’da İtalyan Aleardo Donati’yi sayıyla, Danimarkalı Larden’i tuşla yendi. Finli Eemil Nystroem’e, Estonyalı Kristjan Palusalu’ya sayıyla yenilerek sıkletinde sekizinci oldu (İstanbulluoğlu 2008).

1948 Londra Oyunları
Türkiye Londra oyunlarına 16’sı güreşçi olmak üzere toplam 68 sporcu ile katılmıştır. Türk güreşçileri bu oyunlarda toplam 6 altın 4 gümüş 1 bronz toplam 11 madalya kazananmışlardır.
Londra Oyunları grekoromen ve serbestte 8 sıklet üzerinden düzenlenmiştir.
Türkiye güreş milli takımı, Olimpiyat tarihinin en çok madalyasını 1948 Londra Oyunlarında kazanmıştır

Serbest güreş sonuçları:
Halit Balamir 52 kg’da Sıkletinin Şampiyonu Finli Lennard Vilho Vitala’ya sayıyla yenildi. Fransız Pierre Baouric’i sayıyla, İsveçli Thure Johansson’u 13:27’de tuşla, İranlı M. Resul Raissi’yide sayıyla yenerek gümüş madalyanın sahibi oldu.
Nasuh Akar 57 kg’da Kanadalı May’ı 2.57’de tuşla, İsviçreli Venger’i, İsveçli Erik Persson’u sayıyla, Belçikalı Joseph Trimpont’u 11.19’da, Fransız Charles Kouyos’u 13.54’te, ABD’Lİ Gerald Leeman’i 8.52’de tuşla yenerek sıkletinin şampiyonu olmuştur.
Gazanfer Bilge 62 kg’da İranlı Hassan Sadian’ı 9.13’te, Macar Ferenc Toth’u 4.01’de, Fransız Joua Ville’i 2.49’da, ABD’li Haron Moore’u 14.28’te, Finli Paavo Hietala’yı 11.10 da tuşla yendi. Bay çekti. İsveçli Varsjoelin’i sayıyla yenerek sıkletinde şampiyon oldu.
Celal Atik 67 kg’da ABD’li Willian Kroll’ü 7.42’de, Hintli Singhe’i 5.08’de, Güney Afrikalı Reis’i 4.20’de tuşla, Finli Sloleppaenen’i sayıyla, İtalyan Garibaldo Nizzola’yı 5.15’te, İsveçli Goesta Fraendfors’u 4.03’te tuşla yenerek şampiyonluğunu ilan etti.
Yaşar Doğu 73 kg’da Hintli Bhangava’yı 2.58’de, İranlı Abbas Zandi’yi 4.05’te, Mısırlı Mustafa’yı 7.3’da, Macar Kalman Sovari’yi 7.04’te tuşla yendi. Bay çekti. ABD’li Lealand Gilbert Jr. Merrill’i sayıyla ve Avusturalyalı Rihard Edvard Gerard’ı 6.45’te tuşla yenerek şampiyon olmuştur.
Adil Candemir 79 kg’da Avusturalyalı Brucee Arthur’u 7.26’da tuşla, Kanadalı Maurice Cachon’u sayıyla, İngiliz Bowey’i 11.57’de tuşla yendi. Finalde ABD’li Glenn Brand’a 13.24’te tuşla yenilerek gümüş madalya kazandı.
Muharrem Candaş 87 kg’da Belçikalı Istaz’ı, Finli Mellavuo’yu sayıyla yendi. Bay çekti. İsviçreli Fritz Stoecki’ye ABD’li Henry Wittenberg’e sayıyla yenilerek sıkletinde dördüncü oldu.
Sadık Esen +87 kg’da İsveçli Bertil Antonsson’a sayıyla yenildi. İsviçreli Willy Lardon’u sayıyla yendi. Bay çekti. Avusturalyalı Joseph Armstrong’a 12.30’da tuşla yenilerek dördüncü oldu.
Grekoromen güreş sonuçları;
Kenan Olcay 52 kg’da Norveçli Fridhjofclausen’i, Danimarkalı Thomson’u sayıyla, Mısırlı Abdel’i 4.45’te tuşla yendikten sonra, İtalyan Pietro Lombardi’ye sayıyla yenilerek gümüş madalya kazandı.
Halil Kaya 57 kg’da Fransız Arenzana’yı 12.01’de, Yunanlı Briss’i 13.55’te tuşla yendi. Macar Lasjos Bringer’e sayıyla yenildi. Bay çekti. Mısırlı Ali Mahmut Hassan’a sayıyla yenilerek bronz madalyanın sahibi oldu.
Mehmet Oktav 62 kg’da ilk turu maç yapmadan geçtikten sonra Finli Erkk’i Talusela’yı sayıyla, İsveçli Olle Anderberg’i 2.48’te tuşla, Mısırlı Sayed Kandil ile Avusturyalı Georg Weidner’i sayıyla yenerek sıkletinde şampiyon oldu.
Ahmet Şenol 67 kg’da Fransız Falauks’yu sayıyla, İngiliz Mayland’i 2.21’de tuşla yendi. Lübnanlı Şerif Damage’ye sayıyla yenildi, İsveçli Gustav Freij’e 2.14’te tuşla yenilerek altıncı oldu.
Ali Özdemir 73 kg’da ilk maçta Finli Veikko Maennikko’ya sayıyla yenilirken sakatlandığından şampiyonaya veda etti.
Muhlis Tayfur 79 kg’da Hollandalı Groot’u sayıyla, Arjantinli Bolzi’yi 2.44’te, Avusturyalı Antonvogel’i 52 saniyede tuşla yendikten sonra Finli Juho Kinnunen’e sayıyla yenildi. Bay çekti. İsveçli Axel Groemberg’e sayıyla yenilerek gümüş madalyanın sahibi oldu.
Mustafa Çakmak 87 kg’da Arjantinli Adolfo Ramirez’i sayıyla yendikten sonra İsveçli K. Erik Nilsson’a sayıyla İngiliz K. Alan Richmond’a 6.26’da tuşla yenilerek elendi.
Mersinli Ahmet Kireççi +87 kg’da İsviçreli Moritz Jnderbitzin’i 13.51’de İsveçli Tornilsson’u 15.48’de tuşla Finli T. Ilmari Kangasniemi’yi sayıyla yendi. Bay çekti. İtalyan Guido Fantoni’yi sayıyla yenerek şampiyon olmuştur.

1952 Helsiki Oyunları
Türkiye, Helsinki Oyunlarına 15’i güreşçi olmak üzere toplam 56 sporcuyla katılmıştır.
1948 Londra oyunlarında altın madalya kazanan güreşçilerden, Yaşar Doğu, Nasuh Akar, Celal Atik ve Gazanfer Bilge’ye, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve bazı kuruluşları tarafından ‘Sporcuları Koruma Derneği’ aracılığıyla 20’şer bin lira armağan edilmiştir. Aldıkları ödül, onların FİLA tarafından profesyonel olarak ilan edilmesine sebep olmuş ve bu durum, şampiyon güreşçilerin bir sonraki 1952 Helsinki Oyunlarında güreşememelerine neden olmuştur (Seven 2017).

Hasan Gemici 52 kg’da Finli Timomen’i 3-0 sayıyla, İngiliz Cheerham’ı 4.00’da, İtalyan Degiori’yi 2.45’te tuşla yendikten sonra İranlı Mahmut Mollakasimi’ye hakem kararıyla 2-1 yenildi, Japon Yushu Kitano’yu hakem kararıyla 3-0 yenerek sıkletinde şampiyon oldu.
Cemil Sarıbacak 57 kg’da Macar Lajos Bringer-Bencze’yi 9.56’da tuşla, Finli Tauno Jaskari’yi 2-1 sayıyla yendi. Sıkletinin Şampiyonu Japon Shohachi’ye 3-0 sayıyla yenildi. İsveçli Edvin Vesterby’yi hakem kararıyla 3-0 yendi ve sıkletinin beşincisi oldu.
Bayram Şit 62 kg’da Fransız Roger Bielle’i 8.01’de tuşla, Sovyet Dadashev’i, İsveçli Henry Holmberg’i hakem kararıyla 3-0, Finli Rauno Leonhard Maekinen’i 4.11’de tuşla, İranlı Nasser Gulvetchi’yi hakem kararıyla 3-0, ABD’li Josiah Henson’u 9.20’de tuşla yenerek şampiyon olmuştur.
Tevfik Yüce 67 kg’da İngiliz Raymond Myland’ı, Güney Afrikalı Godfrey Pienaar’ı hakem kararıyla 3-0 yendi, İranlı Djahanbakte Tevfiki’ye hakem kararıyla 2-1 yenilip elendi.
Mehmet Ali İslioğlu 73 kg’da Sovyet Ribalko’yu 2-1 yendikten sonra Finli Aleksanteri Keisala’ya hakem kararıyla 2-1 yenik sayıldı, Fransız Jean Baptiste Leclerc’ 3-0 yenilip elendi.
Haydar Zafer 79 kg’da İtalyan Lepri’yi 3-0 sayıyla, Meksikalı Eduardo Assam’ı 5.45’te tuşla, Güney Afrikalı Carel Gottfried Reitz’ 3-0 sayıyla yendi, İranlı Gulam Rıza Tahti’ye 3-0 yenilerek beşinci oldu.
Adil Atan 87 kg’da Sovyet August Englas’a 3-0 yenildikten sonra, Alman Max Leichter’ 42 saniyede Güney Afrikalı Jacop Louis Theron’u 11.55’te tuşla yendi. ABD’li Henry Wittenberg’e 9.14’te tuşla, Sikletinin Şmapiyonu İsveçli Viking Palm’e hakem kararıyla 2-1 yenilerek bronz madalyanın sahibi oldu.
İrfan Atan ABD’li William Kerslake’yi 10.11’de tuşla, İranlı Vefadar’ hakem kararıyla 2-1 yendi, İsveçli Bertil Antonsson’a hakem kararıyla 2-1 yenildi, Finli
Taisto İlmari kangasniemi’yi 3-0 yendi ve dördüncü oldu.
Hüseyin Akbaş 52 kg’da Macar Bela Kenez’e ve Alman Heinrich Weber’e 3-0 sayıyla yenilerek elendi.
Kemal Demirsüren 57 kg’da Danimarkalı Cortsen’i 9.50’de tuşla yendikten sonra Sovyet Artjom Terjan’a 3-0 sayıyla, Rumen İon Popescu’ya 7.35’te tuşla yenilerek elendi.
Hasan Bozbey 62 kg’da Finli Erkki Talosele’ya 3-0 sayıyla yenildikten sonra Fransız Merle’yi 3-0 sayıyla yendi. Sıkletinin şampiyonu Sovyet Yakov Punkin’e 3-0 sayıyla yenildi ve altıncı oldu.
Raif Akbulut 67 kg’da Sıkletinin şampiyonu Sovyet Shazam Safin’e 3-0 sayıyla yenildiği ilk maçında sakatlanarak müsabakalara devam edemedi.
Ahmet Şenol 73 kg’da Polonyalı Golas’ı ve Çek Ladislav Sekal’ı 3-0 yendikten sonra Sovyet Semyon Marushkin’e 3-0 sayıyla yenilerek beşinci oldu.
Ali Özdemir 79 kg’da Mısırlı Mustafa’yı hakem kararıyla 2-1, Norveçli Bitet’i 3-0 sayıyla yendikten sonra Macar Gyula Nemeti’ye 3-0 sayıyla yenilerek beşinci oldu.
İsmet Atlı 87 kg’da İtalyan Umberto Silvestre’ye hakem kararıyla 2-1 galib geldikten sonra Lüksemburglu Josef Schummer’i 2.15’te tuşla yendi. Macar Gyula Kovacs’a 3-0 sayıyla yenilerek beşinci oldu(İstanbulluoğlu 2008).

1956 Melbourne Oyunları
Hüseyin Akbaş 52 kg’da İtalyan Chinazzo’yu 3-0 sayıyla, Fransız Andre Zoete’yi 5.00’da tuşla, Pakistanlı Aziz’i 5.55’te tuşla, Sovyet Miryan Zalkalamanidze’yi 3-0 yendi. İranlı Muhammed Ali Khojastehpoor’a 3-0 yenilip bronz madalya kazanmıştır.
Mustafa Dağıstanlı 57 kg’da Japon Minoru Lizuka’yı 3-0 sayıyla, ABD’li Allen’i 5.30’da tuşla, Alman Alfred Kaemmerer’i 3-0, İranlı Muhammed Mehdi Yakubi’yi 2-1 sayıyla, Sovyet Mikhail Shahkov’u 3-0 sayıyla yenerek altın madalya kazanmıştır.
Bayram Şit 62 kg’da Avustralyalı Eliot’ı 9 dk’da tuşla, Pakistanlı Muhammed Nazir’i 3-0 sayıyla yendi. Sıkletinin şampiyonu olan Japon Shozo Sasahara’ya 3-0 sayıyla yenildi. İranlı Nasser Guivehtchi’yi 3-0 sayıyla yenerek dördüncü oldu.
Adil Güngör 67 kg’da Bulgar Zaichev’i ve Hintli Pandey’i 3-0 sayıyla yendikten sonra İtalyan Garibaldo Nizzola’ya 2-1 yenilerek elendi.
İbrahim Zengin 73 kg’da Avusturyalı Wandaller’i 6.30’da, Avustralyalı Granger’i 4.00’da tuşla, ABD’li M. Fischer’ı 3-0 sayıyla yendi. Sıkletinin şampiyonuJapon Mitsuo İkeda’ya 3-0 sayıyla yenildi. Sovyet Vachtang Balavadze’yi 8.03’te tuşla yendi ve gümüş madalya kazandı.
İsmet Atlı 79 kg’da ilk turda bay çekti. Pakistanlı Faiz’i 5.00’da tuşla, İranlı Abbas Zandi ile Japon Kazuo Katsuramoto’yu 3-0 sayıyla yendikten sonra Sovyet
Georgi Shirlatze’ye 2-1 sayıyla yenilip sıkletinde dördüncü oldu.
Adil Atan 87 kg’da Japon Mitsuhiro Ohira’yı 6.15’te tuşla yendikten sonra Sovyet Boris Kulaev’e 2-1 yenildi. İsveçli Viking Palm’ı 2-1 yendi. ABD’li P. Steele Blair’e 3-0 yenilip altıncı oldu.
Hamit Kaplan +87 kg’da ABD’li William Kerslake’i 2-1 sayıyla, Hintli Ram’ı 14.45’te, İranlı Nuri’yi 11.30’da tuşla yendi. Bay çekti. Bulgar Hüseyin Mehmedov’u ve Finli T. İlmari Kangasniemi’yi 3-0 sayıyla yenerek altın madalya kazanmıştır.

Grekoromen güreş sonuçları;
Dursun Ali Eğribaş 52 kg’da İtalyan İgnazio Fabra’ya 2-1 sayıyla yenildikten sonra Avustralyalı Hakasson’u 7.45’te, ABD’li J. Richard Wilson’ı 6.00’da tuşla yendi. Sovyet Nikolai Solovjov’a 3-0 sayıyla yenilerek bronz madalyanın sahibi oldu.
Yaşar Yılmaz 57 kg’da Belçikalı Vercauteren’i 3-0 yendi. Sovyet Konstantin Virupaev’e 3-0 yenildi. İsveçli Edvin Vesterby karşısında diskalifiye olarak elendi.
Müzahir Sille 62 kg’da Sovyet Dzneladze’yi 8.02’de, Avustralyalı Ickeringill.2i 5.47’de tuşla yendikten sonra İsveçli Gunnar Hakansson’a 3-0 sayıyla, Macar Imre Polyak’a 4.38’te tuşla yenilerek dördüncü oldu.
Rıza Doğan 67 kg’da Arjantinli Juan Rolon Garbosa’yı 3-0 sayıyla yendi. Avusturyalı Bartholomaeus Brötzer’e 2-1 sayıyla yenildi. Romen Dumitru Gheorghe’yi 3-0, Bulgar Stoyanov’u 2-1 sayıyla yendikten sonra sıkletinin şampiyonu Finli Emil Kyoesti Lehtonen’e 2-1 sayıyla yenildi. Macar Gyula Toth’u
8.06’da tuşla yenerek gümüş madalya kazandı.
Mithat Bayrak 73 kg’da Macar Miklos Szilvasi’yi 2-1 sayıyla, Bulgar Mitu Petkov’u 8.15’de tuşla, ABD’li James Holt’u, İsveçli Per Berlin’i 3-0 sayıyla yendi. Bay çekti. Sovyet Vladimir Maneev’i de 3-0 sayıyla yenerek altın madalya kazandı.
İsmet Atlı 79 kg’da Alman Johan Sterr’e 8.15’te tuşla, Macar Grucis’e 3-0 sayıyla yenilip elendi.
Adil Atan 87 kg’da Macar Gyula Kovacs’a 2-1 galip geldikten sonra Bulgar Petko Sirakov Atanassov’a 2-1 yenildi. Bu maçta sakatlanarak güreşlerden çekildi. Sıkletinde 8. oldu.
Hamit Kaplan +87 kg’da İtalyan Adelmo Bulgarelli’yi 3-0, Yunan Antoine Georgoilis’i 3-0, Finli T. İlmary Kangasniemi’yi 2-1 sayıyla yendi. Alman Wilfred Dietrich’e 3-0 sayıyla yenilerek dördüncü oldu.

1960 Roma Oyunları
Grekoromen güreşçilerden Müzahir Sille, Roma’da hastalanıp yatağa düşmüştür. Doktorlar apandisit teşhisi koyup hemen ameliyat etmek için hastaneye kaldırmışlardır. Durumu öğrenen Yaşar Doğu derhal hastaneye gelip ameliyat olmasını yasaklamıştır ve müsabakalara çıkmasını söylemiştir. Müzahir Sille ameliyat masasından kalkıp Olimpiyat şampiyonu olmuştur (Seven, 2017).

Serbest güreş sonuçları;
Ahmet Bilek 52 kg’da Japon Masayuki Matsubara 3-1 sayıyla, ABD’li Eliott Simons’ı 2.18’de tuşla yendi. Sovyet Ali Aliev’e 3-1 sayıyla yenildi. Pakistanlı Nawab’ı 4.00’da, Alman Paul Neff’i 3.20’de tuşla, İranlı M. İbrahim Safapour’u 3-1 sayıyla yenerek altın madalya kazanmıştır.
Hüseyin Akbaş 57 kg’da İranlı Yakubi ile berabere kaldıktan sonra Sovyet Mikhail Shakhov’a 3-1 yenildi. Finli Tauno Jaskari’ye 11.05’te tuşla yenilip elendi.
Mustafa Dağıstanlı 62 kg’da Finli E. E. Antero Penttilae’yi 3-1 sayıyla, Avusturyalı Marte’yi 2.38’de, Macar Kellerman’ı 4.46’da tuşla, Belçikalı Joseph Mevis’i 3-1 sayıyla, Pakistanlı Muhammed Aktar’ı 9.40’ta tuşla yendi. Japon Tamiji Sato ile 2-2 berabere kaldı. Pozitif puanları daha iyi olan Dağıstanlı şampiyon oldu.
Hayrullah Şahin 67 kg’da Avustralyalı Stamulis’i 8.21’de tuşla yendi. İranlı Mustafa Tajik’e 3-1 sayıyla yenildi. İtalyan Garibaldo Nizzola ile 2-2 berabere kaldı. Bulgar Enyu Valchev Dimov’a 3-1 sayıyla yenilerek 8. oldu.
İsmail Ogan 73 kg’da Sovyet Balavadze’yi D. Alman Martin Heinze’yi 3-1 sayıyla, Hintli Udey’i 4.11’de tuşla, Güney Afrikalı Coenrad de Villers’i Japon Yutaka Kaneko’yu 3-1 sayıyla yendi. Finalde ABD’li D. Morton Blubaugh’a 3-1 sayıyla yenilerek gümüş madalya kazandı.
Hasan Güngör 79 kg’da Arjantinli Graffigna’yı 9.31’de tuşla, Bulgar Prodan Gardjev’i 3-1 sayıyla yendi. İranlı Saved ile 2-2 beraber kaldı. Macar Geza Hoelloesi’yi 3-1 sayıyla, ABD’li Edward Dewitt’i de 5.06’da tuşla yenerek altın madalya kazandı.
İsmet Atlı 87 kg’da Bulgar Kostov’u, Kanadalı Robert Steckle’yi, İsviçreli Holzherr’i, Sovyet Anatoli Albul’u, İsveçli Viking Palm’i, Final turunda İranlı Gulam Rıza Tahti’yi sayıyla yenerek altın madalya kazanmıştır.
Hamit Kaplan +87 kg’da ilk tur Polonyalı rakibini yendikten sonra Bulgar L. Dijber Ahmedov ile 2-2 beraber kaldı. Pakistanlı Mohammad Nazır’ı 2.16’da tuşla, ABD’li Karslake’i 3-1 sayıyla yendi. Sovyet Savkus Dzarassov ve Alman Wilfred Dietrich ile 2-2 beraber kalarak gümüş madalya kazandı.

Grekoromen güreş sonuçları;
Kazım Gedik 52 kg’da Sovyet Ivan Kotscergin’e 7.45’te tuşla, sıkletinin şampiyonu Rumen Dumitru Pirvulescu’ya da 7.08’de tuşla yenilip elendi.
Yaşar Yılmaz 57 kg’da Birleşik Arap Cumhuriyeti’nden Ali’yi 3-1 sayıyla, ABD’li Lauchle’yi 5.07’de tuşla, Fransız Dubier’i 3-1 sayıyla yendi. Japon Masamitsu Ishıgusi’ye 3-1 sayıyla yenildi. Bulgar Dinko Petrov’la berabere kalarak beşinci oldu.
Müzahir Sille 62 kg’da Alman Gottlieb Neumair’i, Polonyalı Kazımiers Macioch’u 3-1 sayıyla, İsveçli Gustav Freij’i 1.10’da Birleşik Arap Cumhuriyeti’nden Mansur’u 1.55’te tuşla yendikten sonra taktik gereği Rumen Mihai Schutz’a 3-1 sayıyla yenildi. Final turunda Macar İmre Polyak’ı sayıyla yenerek altın madalya kazandı.
Adil Güngör 67 kg’da Alman Seger’i 3-1 sayıyla yendikten sonra Avusturyalı Brotzner ile 2-2 berabere kaldı. Polonyalı Ernest Gondzig’ 2-2 sayıyla yenildi. Romen Dumitru Dumitru Gheorghe’yle 2-2 berabere kalarak 5. oldu.
Mithat Bayrak 73 kg’da Yugoslav Stefan Horvat’ı 3-1 sayıyla, Avusturyalı Berger’i 10.29’da tuşla, İsveçli Bertil Nyström’ü ve Macar Antal Rizmayer’i sayıyla yendi. Sovyet Hrigori Gamarnik ile 2-2 berabere kaldı. Final Turunda Alman Gunter Maritsching’i 1.47’de tuşla, Fransız Rene Schiermeyer’i 3-1 sayıyla yenerek altın madalya kazandı.
Kazım Ayvaz 79 kg’da İtalyan Magnani’yi 3-1 sayıyla, Lüksemburglu Schummer’9.20’de tuşla, İranlı Khoddam’ı 3-1 sayıyla, Çek Kormanik’i 4.55’te tuşla yendikten sonra Polonyalı Boleslaw Dubicki ile 2-2 berabere kaldı. Sıkletinin şampiyonu Bulgar Dimiter Dobrev’e 3-1 sayıyla yenildi. Üçüncülük maçında Romen Ion Taranu’ya sayıyla yenilerek 4. oldu.
Tevfik Kış 87 kg’da İsviçreli Kurt Rusterholz’u 3-1 sayıyla yendi. Bulgar Kralyu Binbalov’la 2-2 berabere kaldı. Polonyalı Smoliski, Finli Antero Vanhanen ve Sovyet Givi Kartosiya’ya 3-1 sayıyla galip gelerek altın madalya kazandı.
Tan Tarı + 87 kg’da Sovyet Ivan Bogdan’a 5.47’de tuşla yenildi. İsveçli Sten Ragnar Svensson’la 2-2 berabere kaldı ve 9. oldu (İstanbulluoğlu 2008).

1964 Tokyo Oyunları
Türkiye, Tokyo Olimpiyatları’na maddi olanaksızlıklardan dolayı 15’i güreşçi olmak üzere toplam 23 sporcu ile katılmıştır.

Serbest güreş sonuçları;
Cemal Yanılmaz 52 kg’da İrlandalı O. Connor’ı 1.29’da tuşla, İtalyan Vincenzo Grassi’yi sayıyla yendi. Sıkletinin şampiyonu Japon Yoshikatsu Yoshida’ya sayıyla yenildi. Moğol Tchimedbazar’a sayıyla galip geldi. İranlı Aliekber Haydari’ye sayıyla yenilerek dördüncü oldu.
Hüseyin Akbaş 57 kg’da Afgan Anwary’yi sayıyla yendi, Bulgar Mladen Georgiev ile berabere kaldı, İranlı Khodabande’yi sayıyla, Macar Janos Varga’yı 8.00’da tuşla, Hintli Ali Bishambhar Singh’i sayıyla yendi. Final turunda Sovyet Aydin İbragimov’u sayıyla yendikten sonra Japon Yoshiro Vetake’ye sayıyla yenilerek gümüş madalya kazandı.
Hayrullah Şahin 63 kg’da Amerikalı Boby Douglas’a ve Sovyet Nodar Soshashvili’ye sayıyla yenilerek elendi.
Mahmut Atalay 70 kg’da Sovyet Zarbeg Beriashvili’yi ve Yunanlı Yannidis’i sayıyla, Pakistanlı Beshir’i 8.30’da tuşla yendi, Arjantinli Vario’yu yendikten sonra Japon Iwao Horiuchi’ye sayıyla yenilerek dördüncü oldu.
İsmail Ogan 78 kg’da ABD’li D. Morton Blubaugh’u 4.11’de tuşla yendi. Hintli Singh’i, Arjantinli Grafigna’yı sayıyla, Moğol Jigjidym’i diskalifiye ile yendi. Final turunda Sovyet Guliko Sagaradze ve İranlı M. Ali Sanatkaran ile berabere kaldı. Ogan’ın pozitif puanları daha yüksek olduğundan altın madalyanın sahibi oldu.
Hasan Güngör 87 kg’da G. Koreli Kang’ı 9.32’de, Panamalı Gonzales’i 4.57’de tuşla, Sovyet Sato Lomidze’yi sayıyla yendikten sonra İranlı Mansur Mehdizade’ye sayıyla yenildi. Amerikalı Daniel Oliver Brandt’ı sayıyla yendi, Bulgar Prodan Garjev’le berabere kalarak gümüş madalya kazandı.
Ahmet Ayık 97 kg’da Bulgar Said Mustafov’u sayıyla, Avustralyalı Williams’ı 7.51’de tuşla yendi. Sovyet Alexandre Medved ile berabere kaldı. İranlı Gulam Rıza Tahti’yi sayıyla yenerek yenilmeden ikinci ilan edildi ve gümüş madalya kazandı.
Hamit Kaplan +97 kg’da İsveçli Robertsson’u sayıyla yendi, Alman Wilfred Dietrich, Amerikalı Larry Kristoff ve Çekoslovak Bohumil Kubat ile berabere kaldı.
Final turunda İngiliz Denis Mcnamara’yı 4.18’de tuşla yenerek üçüncü oldu.

Grekoromen güreş sonuçları;
Burhan Bozkurt 52 kg’da Koreli Shin Sang Shik ile berabere kaldı. İranlı Khoshoi’yi sayıyla yendi. Belçikalı Maurice Mewis’e sayıyla yenilerek sekizinci oldu.
Ünver Beşergil 57 kg’da Sovyet Vladlen Trostianski’ye sayıyla yenildi, Koreli Chang’ı 6.17’de tuşla, Hintli Bishanbhar’ sayıyla yendi. Romen Ion Cernea’ya sayıyla yenilerek sekizinci oldu.
Müzahir Sille 62 kg’da Danimarkalı Skrydstrup ile berabere kaldı, Sovyet Roman Rurua’ya 4.26’da tuşla yenilerek elendi.
Kazım Ayvaz 70 kg’da Birleşik Arap Cumhuriyeti’nden İbrahim’i, Sovyet David Gvantseladze’yi ve Bulgar Ivan Ivanov’u sayıyla yendi. Rumen Valeriu Bularca ile berabere kaldı. Finalde Japon Tokuaki Fujita’yı yenerek altın madalyanın sahibi oldu.
Yavuz Selekman 87 kg’da Avusturyalı Raskovy’yi ve İsveçli Kobelt’i sayıyla yendi. Bulgar Kralyu Binbalov ile berabere kaldı. Çek Jiri Kormanik’e sayıyla yenilerek sekizinci oldu.
Gıyasettin Yılmaz 97 kg’da İtalyan Adelmo Bulgarelli ile berabere kaldı, Japon Nakuara’yı 2.55’te tuşla yendi. Romen Nicolae Martinescu ile Bulgar Boyan Radev’e sayıyla yenilerek elendi.
Hamit Kaplan +97 kg’da Çek Petr Kment’te ve Macar Istvan Kozma’ya sayıyla yenilerek elendi (İstanbulluoğlu 2008).

1968 Meksiko Oyunları
Güreş milli takımı 27 galibiyet, 17 mağlubiyet, 13 beraberlik, toplam 57 müsabakaya çıkmıştır. 2 Altın madalya ile kapatılan Meksika Oyunlarından sonra tam 24 yıl boyunca altın madalya gelmeyecektir. Oyunlarda alınan sonuçlar şu şekildedir;
Serbest güreş sonuçları
Mehmet Esenceli 52 kg’da Alman Paul Neff ile berabere kaldı, Moğol Surenjav Suchebator’a 10.14’te tuşla yenilerek elendi.
Hasan Sevinç 57 kg’da Yugoslav Simeon’ ve Koreli Chang’ı sayıyla yendi, Hintli Singh’e sayı ile yenildi, Bulgar Ivan Shahov’la berabere kalarak elendi.
Vehbi Akdağ 63 kg’da D. Alman Juergen Luczak’ı, Çek Engel’i sayı ile yendi, Sovyet Elkan Tedeev ve Yunan Nikolaos Karipides’le berabere kalarak yenilmeden yedinci oldu.
Seyyit Ahmet Ağralı 70 kg’da Meksikalı Vargas’ı, Pakistanlı Taj’ı sayı ile yendi. Moğol Sereeter Danzandarjaa’ya sayı ile Bulgar Eniu Dimov Valçev’e 10.28’de tuşla yenilerek elendi.
Mahmut Atalay 78 kg’da ABD’li Combs’u sayı ile, İtalyan Osvaldo Ferrari’yi açık farkla, İranlı Ali Muhammed Momeni’yi sayıyla, Koreli Shub’u 8.37’de tuşla, Fransız Daniel Robin’i 9-1 sayı ile yenerek altın madalyanın sahibi oldu.
Hüseyin Gürsoy 87 kg’da Guetamalı Hernandez’i 1.45’te tuşla, Arjantinli Julio Graffigna’yı D. Alman Peter Doring’i sayı ile yendikten sonra ABD’li Thomas Peckhem ile berabere kaldı. Bulgar Prodan Gardjev’e sayı ile yenilerek beşinci oldu.
Ahmet Ayık 97 kg’da Bulgar Said Mustafaov’u sayıyla yendikten sonra ikinci turu maç yapmadan geçti. ABD’li Jess Lewis’le berabere kaldı. Polonyalı Ryzard Dlugosz’u sayıyla, Moğol Khorloo Bayanmunkh’u 1.02’de tuşla yendikten sonra altıncı turu da maç yapmadan geçti. Macar Jozsef Csatari’yi 10.12’de tuşla yendi, Sovyet Shota Lomidze ile berabere kalarak altın madalyanın sahibi oldu.
Gıyasettin Yılmaz +97 kg’da Sıkletinin şampiyonu Sovyet Aleksandre Medved’e 6.29’da Bulgar Osman Duraliev’e 8.34’te tuşla yenilerek elendi.

Grekoromen güreş sonuçları;
Metin Çıkmaz 52 kg’da Bulgar Peter Kirov’a sayı ile yenildi, ABD’li Tamble’ı sayı ile yendi, Sovyet Vladimir Bakulin’e sayı ile yenilerek sekizinci oldu.
Kaya Özcan 57 kg’da Polonyalı Josef Lipien ile Faslı Karouane’yi sayı ile yendi. Koreli Young An Chang’a sayı ile yenildi. Rumen Ion Baciu’ya 6.13’te tuşla yenilerek altıncı oldu.
Metin Hızın Alakoç 63 kg’da Portekizli Mozais’i diskalifiyeyle, İranlı Moareb’i sayıyla, Yunanlı Lazarou’yu diskalifiyeyle yendi. Japon Hideo Fujimoto ile berabere kaldı, Sovyet Roman Rurua’ya sayıyla yenilerek beşinci oldu.
Kazım Ayvaz 70 kg’da Rumen Ion Enache ve Alman Klaus Jergen Rost’la berabere kalarak yenilmeden elenmiş oldu.
Sırrı Acar 78 kg’da Norveçli Harald Barlie’yi sayıyla yendi, İsveçli Jan Ivar Karström ile berabere kaldı. Bulgar Metodi Sarev’e sayıyla yenilerek elendi.
Tevfik Kış 87 kg’da Finli Ojala’yı ve Alman Knoll’u sayıyla yendi. D. Alman Lothar Metz’e sayı ile yenildi, Rumen Nicolae Negue ile berabere kalarak elendi.
Gürbüz Lü 97 kg’da İsviçreli Peter Jützeler’e 1.30’da tuşla, Bulgar Boyan Radev’e diskalifiye ile yenilerek elendi.
Bekir Aksu +97 kg’da Polonyalı Edjard Wojda ile berabere kaldı, Çek Petr Kment’e diskalifiye ile yenilerek elendi (İstanbulluoğlu, 2008).

1972 Münih Oyunları
Münih’te, 10’u serbest stilde, 6’sı grekoromen stilde, toplam 16 güreşçi Türkiye’yi temsil etmiştir. Serbest güreş 62 kg’da Vehbi Akdağ’ın aldığı gümüş madalya Türkiye’nin sadece güreşte değil tüm spor dalları içinde kazandığı tek madalya olmuştur.

Serbest güreş sonuçları:
Sefer Baygın 48 kg’da Bulgar Ongjan Nikolov ile berabere kaldıktan sonra Macar Latok’u 45 saniyede tuşla yendi. İranlı Rahim Aliabadi’ye sayıyla yenildi. Rumen Ion Arapu’ya sayıyla yenilerek dördüncü oldu.
Ali Rıza Alan 52 kg’da Hintli Sudesh Sudeskumar’a sayıyla yenildi, D. Alman Wili Bock’u 1.45’te tuşla yendi, K. Koreli Gwong Hiyong’a sayıyla yenilerek elendi.
Kazım Yıldırım 57 kg’da Bulgar Ivan Shavov’a ve Macar Laszlo Klinga’ya sayıyla yenilerek elendi.
Vehbi Akdağ 62 kg’da Portekizli Goncalves’i 2.35’te Hintli Satbalsingh’i 7.26’da tuşla yendi. Finli Limatainen’i, Kanadalı Patrick Bolger’i, Japon Kiyoshi Abe’yi sayıyla yendikten sonra, Sovyet Sagalav Abdulbegov’a 2.57’de tuşla yenildi. Bulgar Ivan Krastev’i sayıyla yenerek Türkiye’nin tek madalyası olan gümüş madalyayı kazanmış oldu.
Ali Şahin 68 kg’da İsrail’li Halfin’i ve Macar Jozsef Rusznyak’ı sayıyla yendi. Moğol Tsedendamba Nadzagdorj’a sayıyla yenildi. Bulgar Hüseyinov’u 8.26’da tuşla yendi. Sovyet Ruslan Aşuraliyev’e sayıyla kaybederek dördüncü oldu.
Mehmet Ali Demirtaş 74 kg’da ABD’li Wayne Turner Wells’e 5.59’da tuşla yenildi, İngiliz Shacklady’yi sayıyla yendi, D. Alman Wolfgang Nitschke’ye 8.08’de tuşla yenilip elendi.
Hayri Polat 82 kg’da Moğol Timur Artag’a sayıyla yenildi, Senegalli Diop’u 5.58’de tuşla yendi, D. Alman Horst Stottmeister’e sayıyla yenilip elendi.
Mehmet Güçlü 90 kg’da Moğol Munkbat’ı sayıyla yendi, Bulgar Rusi Petrov’a sayıyla, Macar Karoly Bajko’ya 8.26’da tuşla yenilerek sekizinci oldu.
Alaaddin Yıldırım 100 kg’da Bulgar Vasil Todorov ile yapacağı ilk güreşe yetişemediğinden hükmen yenilerek elendi.
Gıyasettin Yılmaz +100 kg’da Çek Oldric Vlasak’ı 1.17’de tuşla yendi. Sovyet Alexandre Medved’e 8.31’de, Bulgar Osman Duraliev’e 2.31’de tuşla yenilerek elendi.

Grekoromen güreş sonuçları:
Hızır Sarı 48 kg’da İranlı Rahim Aliabadi’ye 6.04’te tuşla yenildi, ABD’li Holmes’u sayıyla yendi, D. Alman Bernd Drechsel’e 5.55’te tuşla yenilerek elendi.
Ahmet Tren 52 kg’da Meksikalı Enrique Jimenez’i sayıyla yendi. Yunanlı Vassilos Genotis ile berabere kaldı. İtalyan Guiseppe Bognanni’ye sayı ile yenilerek elendi.
Metin Hızır Alakoç 62 kg’da Sovyet Djemal Megrelişvili’ye 4.52’de tuşla, Bulgar Georgi Markov’a sayıyla yenilip elendi.
Seyit Hışırlı 68 kg’da Avusturyalı Bartholamaeus Brötzner’i 8.26’da, ABD’li Buzzard’ı 5.32’de tuşla yendi. Sovyet Shamil Khisamoudinov ve İtalyan Gian Mattino Ranzi’ye sayı ile yenilerek altıncı oldu.
Mehmet Türüt 74 kg’da Arjantinli Gonzales’i 2.20’de tuşla yendi, Bulgar Ivan Kolev’e, ardından Çek Viteszlav Macha’ya sayı ile yenilerek elendi.
Ali Yağmur 82 kg’da Arjantinli Blanco’yu 2.42’de tuşla yendi. Polonyalı Adam Ostrowski’ye sayıyla yenildi. ABD’li Jay Robinson’ı 2.40’ tuşla yenip, Sovyet Anatoli Nazarenko’ya 1.48’de tuşla yenilerek yedinci oldu(İstanbulluoğlu 2008).

1976 Montreal Oyunları
Montreal Oyunlarında Türkiye’yi 7 serbest güreşçi, 4 grekoromen güreşçi temsil etmiştir. 11 galibiyet 20 mağlubiyet 1 beraberlik alan milliler toplam 32 müsabakaya çıkmıştır. 1936’dan 2016 yılına kadar devam eden süreçte, Türkiye’nin madalya kazanamadığı tek olimpiyat oyunu olarak Türk spor tarihine geçmiştir.

1980 Moskova Oyunları
Türkiye bu oyunlara katılmadı.

1984 Los Angeles Oyunları
Los Angeles Oyunlarında 9’u serbest, 7’si grekoromen stilde toplam 16 güreşçi Türkiye’yi temsil etmiştir. Serbest +100 kiloda Ayhan Taşkın’ın kazandığı bronz madalya Türkiye güreş milli takımının aldığı tek madalya olmuştur.

Ayhan Taşkın +100 kg’da Yunanlı Panagiotis Pikilidis’i 13-6 yendi, ABD’li Bruce Baumgardner’a 2.09’da tuşla yenildi, Rumen Vasile Andrei’yi 1.21’de tuşla yendi, Mısırlı Hasan El Hadad’ı 1.44’te tuşla yenerek bronz madalya kazandı.

1988 Seul Oyunları
Seul’de; 8 serbest, 4 grekoromen toplam 12 güreşçi Türkiye’yi temsil etmiş olup, 27 galibiyet, 24 mağlubiyet, toplam 51 müsabakaya çıkmışlardır. Serbest stil 82 kg’da güreşen Necmi Gençalp’ın kazandığı gümüş madalya Türkiye güreş milli takımının Seul Oyunlarındaki tek madalyası oldu.

Necmi Gençalp 82 kg’da Macar Laszlo Dvorak’ı 1.44’te tuşla, Sovyet Alekandre Tambuvzev’i 5-4 sayıyla, Federal Alman Reiner Trik’i 8-0 sayıyla yendi. Doğu Alman Hans Gstotner’e 8-6 yenildi. Finli Jouni Ilomaeki’yi 2-1 yendi. ABD’li Mark Schultz’u 14-0 yendiği maçın ilk devresinde sakatlandı. Sağ dirseğinin altındaki liflerin kopmasına rağmen güreşe devam etti ve minderden rakibine puan vermeden galip ayrıldı. Sakat çıktığı final maçında Güney Koreli Myung Woo Han’a 4-0 yenilerek gümüş madalya kazandı.

1992 Barselona Oyunları
1968 yılından beri gelmeyen altın madalya, grekoromen 62 kg’da Türkiye’yi
temsil eden güreşçi Mehmet Akif Pirim tarafından gelmektedir. Bu altın madalya
Türk güreşinin 24 yıllık, grekoromen güreşin 28 yıllık altın hasretini bitirmektedir.

Serbest güreşte
Kenan Şimşek 90 kg’da Macar Gabor Toth’u 6-0, Porto Rikolu Daniel Sanchez’i 4-0, Polonyalı M. Robert Garmulewicz’i 4-1, İranlı Ayup Nosrat Bani’yi 4-0 yendi. Finalde Moğol Puntsagin Suhbat’a 3-2 yenilerek gümüş madalya kazandı.
Ali Kayalı 100 kg’da BDT’den Leri Chabelov’a 2-0 yenildi. Bulgar Miroslav Botev’i 5-1, Macar Sandor Kiss’i 5-0, Polonyalı Andzrej Rodomski’yi 5-3 yenerek bronz madalya kazandı.

Grekoromen güreşte
Mehmet Akif Pirim 62 kg’da Kübalı Juan Luis D. Maren’i 8-0, İsveçli Usama Aziz’i 5-0, Bulgar Stanislav Grigorov’u 2-1, Macar Jenoe Bodi’yi 5-1, finalde BDT’den Sergey Martinov’u 13-2 yenerek olimpiyat şampiyonu oldu.

Hakkı Başar 90 kg’da BDT’den Georgi Koguashvili’yi 2-1 yendi. Macar Tibor Komaromi ile Berabere kaldı. Bulgar İvaylo Jordanov’u 2-1 sayıyla yendi, İtalyan Salvatore Campenalla’yı tuşla, ABD’li Mike Foy’u 4-3 yenerek finale kaldı. Alman Maik Bullmann’a yenilerek gümüş madalya kazandı (İstanbulluoğlu 2008).

1996 Atlanta Oyunları
Altısı serbest, yedisi grekoromen toplam 13 güreşçinin temsil ettiği oyunlarda, 34 galibiyet, 22 mağlubiyet aldık.

Serbest güreş
Mahmut Demir 130 kg’da Ukraynalı Murabi Valiyev’i 1-1 biten maçta hakem kararıyla, Macar Zslot Gambos’u 4-0 sayıyla, Rus Andrei Shumilin’i 1-0 bitan maçta hakem kararıyla yendi. Finalde Belarus’tan Aleksey Medvedev’i 3-0 yenerek altın madalyanın sahibi oldu.

Grekoromen güreşte
Mehmet Akif Pirim 62 kg’da Bulgar İvan İvanov’a 1-1 biten maçta hakem kararıyla yenildikten sonra Venezuellalı Winston Santos Fuentes’i 5-0 sayıyla, Çinli Guohon Hu’yu 3-1 sayıyla, İranlı Ahad Pazaj’ı 4-0 sayıyla, Ermeni Mkhitar Manukyan’ 9-4, Gürcü Koba Guliashvili’yi 9-0 sayıyla yenerek bronz madalya kazandı.

Hamza Yerlikaya 82 kg’da Kazak Daulet Turlikhanov’u 7-0, Belarus Valeri Stilen’i 5-0, İsveçli Martin Lidberg’i 1-0, Finalde Alman Thomas Zander’i 3-0 yenerek rekiplerine tek puan vermeden altın madalyanın sahibi oldu.

2000 Sidney Oyunları
6’sı grekoromen, 6’sı serbest, toplam 12 sporcu kota alarak Türkiye’yioyunlarda temsil etmeye hak kazanmış, 31 müsabakaya çıkan milliler 15 galibiyet, 16 mağlubiyet almışlardır.

Serbest güreşte
Adem Bereket 76 kg’da İlk turu maç yapmadan geçtikten sonra Gürcü Gurami Mishelidze’yi 3-0, Macar Arpad Ritter’i 3-2, Özbek Ruslan Kingshagov’u 5-2 yendi. ABD’li Brandon Slay’e 3-1, Koreli Eui Jae Moon’a 3-0 yenildi ve sıkletinde dördüncü oldu. Şampiyon olan Alman Leipod’un dopingli çıkması üzerine bronz madalya kazandı.

Grekoromen Güreşte
Hamza Yerlikaya 85 kg’da ilk turu maç yapmadan geçtikten sonra Finli Marko Asell’i 10-0 yendi. Sonra sırasıyla Alman Thomas Zander’i 5-1, Kübalı Luis Enrique Mendez Lazo’yu 5-0, Gürcü Muhran Vakhtangadze’yi 3-0 yenerek finale yükseldi. Finalde Macar Istvan Sandor Bardosi ile yaptığı karşılaşma 3-3 sona erdi. Yerlikaya pasif güreşen rakibi karşısındahakem kararıyla galip ilan edilerek bir kez daha altın madalyanın sahibi oldu.

2004 Atina Oyunları
Oyunlara 6 grekoromen, 6 serbest, toplam 12 güreşçiyle katılan Türkiye güreş milli takımı, 21 müsabakada galip gelmekteyken 14 müsabakada mağlup olmuştur.

Serbest güreşte
Mehmet Aydın Polatçı 120 kg’da ilk turu maç yapmadan geçtikten sonra, ikinci turda Rumen Daniel Rares Chintosan’ı 10-0 öndeyken 3.19’da tuşla, Alman Sven Thiele’yi 5-1, Kübalı Alexis Rodriguez R. Valera’yı 3-1 yendi. Özbek Artur Taymazov’a 3-0 yenildi. Kazak Marid Mutamilov’u 4-1 yenerek bronz madalya kazandı.

Şeref Eroğlu 66 kg’da Gürcü Manukhar Kvirkvelya’yı 11-1 öndeyken diskalifiye ile, Kolombiyalı L. F. Izquierdo Martinez’i 2.14’te teknik üstünlükle 10-0, Ukraynalı Armen Vardaryan’ı 5-0, Kazak Mkhitar Manukyan’ı 5-3 öndeyken 5.12’de tuşla yendi. Finalde Azeri Farid Mansurov’a 4-3 yenilerek gümüş madalya kazandı.
Hamza Yerlikaya 84 kg’da Ukraynalı Alexandre Daragan’ 4-1, Bulgar Vladislav Metodiev’i 5-2 Estonyalı Tarvi Thomberg’i 3-0 yendi. Yarı finalde İsveçli Ara Abrahamyan’a 3-0 yenildi, üçüncülük maçında Belarus Vyatcheslav Makarenko ‘ya 2-1 yenilerek dördüncü oldu.
Mehmet Özal 96 kg’da Özbek Alexej Cheglakov’u 3-0. Letonyalı Igor Kostins’i 4-0, Kübalı W. Ernesto Pena’yı 4-3 yendi, Mısırlı Karam Muhammed Gaber İbrahim’e 1.09’da 11-0 yenildi. Üçüncülük maçında İranlı Msoud Hashamzade’yi 3-2 öndeyken diskalifiye ile yendi ve bronz madalya kazandı.

2008 Pekin Oyunları
Pekin Oyunları’nda 6’sı grekoromen, 7’si serbest toplam 13 güreşçi Türkiye’yi temsil etmiştir. Toplam 31 müsabaka yapan güreşçileri 14 galibiyet, 17 mağlubiyet elde ettiler.

Serbest güreşte
Ramazan Şahin 66 kg’da ilk turu maç yapmadan geçtikten sonra ikinci turda Kübalı Geandry Garzon’u 2-0 (1-0, 7-4) yendi. Çeyrek finalde İranlı Mehdi Taghavi’yi 2-0 (3-0, 1-0) yendi. Yarı finalde Gürcü Otar Tushishvili’yi 2-0 (1-0, 3-1) yendi. Finalde Ukraynalı Andrey Stadnik’i 2-1 (0-1, 2-1, 2-2) yenerek Türkiye’nin Oyunlardaki tek altın madalyasını kazandırdı.

Grekoromen güreşte
Nazmi Avluca 84 kg’da ilk turu bay geçti. İkinci turda Gürcü Badri Khasai’yi 2-0, üçüncü turda İranlı Saman Tahmasebi’yi 2-0 yendi. Yarı finalde Macar Zoltan Fodor’a 2-0 kaybetti. Bronz madalya maçında Çinli Ma Sanyi’yi ağayından sakatlanmasına rağmen 2-1 (0-4, 5-0, 6-0) kazanarak bronz madalyanın sahibi oldu.

2012 Londra Oyunları
Oyunlarda beşi serbest, yedisi grekoromen, bir kadın, toplam 13 güreşçi Türkiye’yi temsil etmiştir. 23 müsabakaya çıkan milliler sadece 7 galibiyet almış olup, 16 müsabakayı kaybetmişlerdir. Londra Oyunlarında, grekoromen stil 120 kiloda müsabakalara çıkan Rıza Kayaalp’in aldığı bronz madalya Türk güreşinin tek madalyası olmuştur.

Grekoromen güreşte
Rıza Kayaalp 120 kg’da ilk turda Ukraynalı Evgeni Orlov’u 2-0 (3-0, 1-0) yendi. İkinci turda ABD’li Dremiel Byers’ı 2-0 (1-0, 1-0) yendikten sonra yarı finalde Kübalı Mijain Lopez Nunez’e 2-0 (0-2, 0-1) yenildi. Bronz madalya müsabakasında Gürcistan’dan Guram Pherselidze’yi 2-0 yenerek Türkiye’nin güreşteki tek madalyasını kazandırmış oldu.

2016 Rio Oyunları

34 müsabakaya çıkan güreşçilerimiz 20 galibiyet, 14 mağlubiyet elde ettiler. Oyunlara 6 serbest, 3 grekoromen, 4 bayanlar kategorisinde olmak üzere 13 güreşçiyle katılan Türkiye güreş milli takımı, 1964 Roma Oyunlarından bu yana ilk defa 5 madalya kazanmıştır.
Serbest güreşte
Soner Demirtaş 74 kg’da ilk turu bay geçtikten sonra ikinci turda Moğolistanlı Purevjar Unurbat’ı 4-2 yendi. Üçüncü turda İranlı Hassan Yazdani Charati’ye 7-0 yenildi. Repesajda Haitili Asnage Castelly’i 12-0 yendi. Bronz madalya müsabakasında Kazakistan’dan Galymzhan Usserbayev’i 6-0 yenerek bronz madalyanın sahibi oldu.
Selim Yaşar 86 kg’da ilk turu bay geçtikten sonra Porto Rikolu Jaime Yusept Espinal’ı 5-2, Kübalı Reineris Salas Perez’i aynı skorla 5-2 yendi. Yarı finalde ABD’li J’den Michael Tbory Cox’u 2-1 yendi. Finalde Rus Abdulrashid Sadulayev’e 5-0 yenilerek gümüş madalyanın sahibi oldu.
Taha Akgül 120 kg’da ilk turu bay geçtikten sonra ikinci tur Moğolistanlı Chuluunbat Jargalsaikhan’ı 10-0, Belarus İbrahim Saidau’yu 11-0 teknik üstünlükle yendi. Yarı finalde Ermenistanlı Levan Berianidze’yi 8-1 yendi. Finalde İranlı Komeil Nemal Ghasemi’yi 3-1 yenerek hem güreşin hem Türkiye’nin Rio’daki tek altın madalyasını kazandı.

Grekoromen güreş
Cenk İldem 98 kg’da ilk turu bay geçtikten sonra ikinci tur Hindistanlı Hardeep Hardeep’i 2-1 yendi. Üçüncü tur Rusya’dan Islam Magomedov’u 1-1 galip geldi. Yarı finalde Ermenistanlı Artur Aleksanyan’ 9-0 yenildi. Üçüncülük maçında Romanyalı Alin Alexuc Cıurarıu’yu 4-0 yenerek bronz madalyanın sahibi oldu.
Rıza Kayaalp 130 kg’da ilk turu bay geçtikten sonra ikinci tur Venezüellalı Ervin Jose Caraballo Cabrera’yı 8-0 teknik üstünlükle, Azerbaycanlı Sabah Shariati’yi 5-0 öndeyken tuşla yendi. Yarı finalde Almanyalı Eduard Popp’u 8-0 teknik üstünlükle yenerek finale yükseldi. Kübalı Mijain Lopez Nunez’e 6-0 kaybeden Kayaalp gümüş madalyanın sahibi oldu.

1924-2016 yılları arası Türkiye güreş milli takımı, 20 olimpiyatta Türkiye’yi temsil etmiştir.
1896 ve 1904 yılındaki olimpiyatlara Osmanlı devletinin uluslararası olimpiyat komitesine henüz üye olmamış olmasından dolayı katılamadı.
Osmanlı devleti 1908 ve 1912 yıllarındaki olimpiyatlara gayrı resmi olarak sporcu gönderdi.
Türkiye ancak 1924 yılından itibaren olimpiyatlara katılmaya başladı.

Olimpiyat Oyunlarında 1924-2016 yılları arası serbest stilde 88 milli güreşçi 115 kez, grekoromen stilde 76 milli güreşçi 110 kez, hem serbest hem grekoromen kategoride 10 milli güreşçi 31 kez, kadınlar kategorisinde ise 5 milli güreşçi 6 kez Türkiye’yi temsil etmiştir. Toplam 262 kez Türkiye’yi temsil eden 179 milli güreşçinin 51’i madalya kazanmıştır.

Grekoromen güreş milli takımı kazanmış olduğu 11 altın, 6 gümüş, 7 bronz, toplam 24 madalya ile Olimpiyat oyunları grekoromen kategoride en iyi altıncı ülke konumundadır. Grekoromen stilde Türkiye güreş milli takımı 204 galibiyet, 177 mağlubiyet, 23 beraberlik almış olup toplam 404 müsabakaya çıkmıştır.

Serbest güreş milli takımı kazanmış olduğu 18 altın, 12 gümüş, 9 bronz, toplam 39 madalya ile Olimpiyat oyunları serbest kategoride en iyi üçüncü ülke konumundadır. Serbest stilde Türkiye güreş milli takımı 307 galibiyet, 181 mağlubiyet, 26 beraberlik almış olup toplam 514 müsabakaya çıkmıştır.

Olimpiyat oyunlarda en çok milli mayoyu giyen güreşçi Hamit Kaplan’dır. Üç Olimpiyatta beş kez Türkiye’yi temsil eden Kaplan; 13 galibiyet, 6 beraberlik, 3 mağlubiyet alarak toplam 22 müsabakaya çıkmıştır.

Olimpiyat Oyunlarında Güreş Kategorisi Genel Toplam Madalya Sıralaması
Sıra
Ülke
Katılı sayısı
Altın madalya
Toplam madalya
1
SSCB
9
62
116
2
ABD
24
54
132
3
Japonya
20
32
69
4
Rusya
8
30
59
5
Türkiye
20
29
63

2. sırada yer alan ABD olimpiyatlara 4 defa ev sahipliği yapmıştır. Kazandığı 54 altın madalyanın 22’sini ev sahipliği yaptığı 4 olimpiyattan kazanmıştır.
1904 St Louis oyununda Amerikalı sporculardan başka sporcu olmaması ve 7 sıklete yer verilmesi üzerine, bu olimpiyatta 7’si altın olmak üzere 21 madalya ABD’nin olmuştur.
3. sırada yer alan Japonya kazandığı 32 altın madalyanın 11’ini kadınlar kategorisinden elde etmiştir.

Olimpiyatlarda Madalya Kazanan Türk Güreşçiler


Altın
Gümüş
Bronz
1936 Berlin
Yaşar Erkan

Ahmet Kireçci
1948 Londra
Mehmet Oktav, Ahmet Kireçci, Nasuh Akar, Gazanfer Bilge, Celal Atik, Yaşar Doğu
Kenan Olcay, Muhlis Tayfur, Halit Balamir, Adil Candemir
Halil Kaya
1952 Helsinki
Hasan Gemici, Bayram Şit

Adil Atan
1956 Melbourne
Hamit Kaplan, Mustafa Dağıstanlı, Mithat Bayrak
İbrahim Zengin, Rıza Doğan
Hüseyin Akbaş, Dursun Ali Eğribaş
1960 Roma
Ahmet Bilek, Mustafa Dağıstanlı, Hasan Güngör, İsmet Atlı, Müzahir Sille, Mithat Bayrak, Tevfik Kış
İsmail Ogan, Hamit Kaplan

1964 Tokyo
İsmail Ogan, Kazım Ayvaz
Hüseyin Akbaş, Hasan Güngör, Ahmet Ayık
Hamit Kaplan
1968 Meksika
Ahmet Ayık, Mahmut Atalay


1972 Münih

Vehbi Akdağ

1976 Montreal



1984 Los Angeles


Ayhan Taşkın
1988 Seul

Necmi Gençalp

1992 Barselona
Mehmet Akif Pirim
Kenan Şimşek, Hakkı Başar
Ali Kayalı
1996 Atlanta
Mahmut Demir, Hamza Yerlikaya

Mehmet Akif Pirim
2000 Sidney
Hamza Yerlikaya

Adem Bereket
2004 Atina

Şeref Eroğlu
Aydın Polatçı, Mehmet Özal
2008 Pekin
Ramazan Şahin

Nazmi Avluca
2012 Londra


Rıza Kayaalp
2016 Rio
Taha Akgül
Rıza Kayaalp, Selim
Yaşar
Soner Demirtaş, Cenk
İldem

Türkiye Güreş milli takımının en fazla madalyayı (11) 1948 Londra Oyunlarında, en fazla altın madalyayı (7) ise 1960 Roma Oyunlarında kazandı.

1936-1968 arası dönemde güreş milli takımı diğer dönemlere kıyasla daha başarılıdır. Bu dönemde Türkiye’ye getirilen yabancı antrenörler başarıya katkı yapmıştır.
1924 ve 1928 olimpiyat oyunlarında Türkiye güreş milli takımının başına Macaristan’dan Raul Peter, 1936 olimpiyat oyunlarında ise Finlandiya’dan Onni Pellinen getirilmiştir.
1953 yılından itibaren Yaşar Doğu, antrenörlük, teknik danışmanlık ve yöneticilik sıfatlarıyla Türk güreşine hizmet etmiştir.

1972-1988 arası dönemde Türk güreşi başarısızdır.
1992 olimpiyatlarıyla birlikte güreş sporunda tekrar başarılar elde edilmeye başlanmıştır. Bu döneme etki eden başlıca faktörler; pilot bölgelerde güreş eğitim merkezlerinin kurulması, yabancı antrenörlerin olumlu etkileri, ödül yönetmeliğinin çıkarılması ve sporcuların bu yolla desteklenebilmeleri, Bulgaristan’dan göç yoluyla gelen Türk güreşçilerin sağladıkları olumlu katkılar…



...

Öz, Hasan (2018), Modern Olimpiyat Oyunlarında Türkiye'nin Güreşte Elde Ettiği Sonuçların İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ağrı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder